Na današnji dan UMRO Albert Ajnštajn

Datum:

Share post:

Na današnji dan 18. aprila 1992. godine umro srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije, ministar unutrašnjih djela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. vijeka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dvije sveske pod naslovom „Listići iz književnosti“.

Istog dana 1946. godine zvanično raspušteno Društvo naroda.

Na današnji dan 1955. godine umro njemački fizičar jevrejskog porijekla Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar novije epohe u fizici, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gdje je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, koja je – prema novijim relevantnim istraživanjima – imala znatno veću ulogu u njegovom naučnom radu nego što se pretpostavljalo. 

Istog dana 1999. godine ministar inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović potvrdio da je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose s Albanijom, objasnivši da je ta odluka „formalna“ budući da dvije susjedne zemlje već duže i nemaju nikakve odnose. Pri tome je optužio Albaniju da se s njene teritorije ubacuju terorističke grupe i izvode napadi na Jugoslaviju.

TESTNA REKLAMA

Na današnji dan 2004. godine u akciji specijalne policije RS u Višegradu, kojoj je cilj bio hapšenje haškog optuženika Milana Lukića, ubijen njegov brat Novica Lukić.

Istog dana 2007. godine Specijalne jedinice MUP-a Crne Gore spriječile članove kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve da uđu u Cetinjski manastir.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Prethodni tekstDanas SUNČANO
Sledeći tekstDanas je VELIKA SUBOTA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....

Na poziv Mitropolije crnogorsko – primorske Dodik posjetio svetinje u Crnoj Gori

Na poziv Mitropolije crnogorsko - primorske srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je svetinje u Crnoj Gori. -...

KABINET GRADONAČELNIKA: MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANJE I JAVNU RASVJETU

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Kompenzacioni fond Republike Srpske je na račun Agrarnog fonda Grada...

UGLJEVIK: ZA 90 DJECE IZ BORAČKE POPULACIJE PO 150 KM ZA ŠKOLSKE UDŽBENIKE

Boračka organizacija Ugljevik obezbijedila je zajedno sa opštinom po 150 KM za 90 djece iz boračkih kategorija kao...