Na današnji dan UMRO Albert Ajnštajn

Datum:

Share post:

Na današnji dan 18. aprila 1992. godine umro srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije, ministar unutrašnjih djela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. vijeka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dvije sveske pod naslovom „Listići iz književnosti“.

Istog dana 1946. godine zvanično raspušteno Društvo naroda.

Na današnji dan 1955. godine umro njemački fizičar jevrejskog porijekla Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar novije epohe u fizici, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gdje je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, koja je – prema novijim relevantnim istraživanjima – imala znatno veću ulogu u njegovom naučnom radu nego što se pretpostavljalo. 

Istog dana 1999. godine ministar inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović potvrdio da je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose s Albanijom, objasnivši da je ta odluka „formalna“ budući da dvije susjedne zemlje već duže i nemaju nikakve odnose. Pri tome je optužio Albaniju da se s njene teritorije ubacuju terorističke grupe i izvode napadi na Jugoslaviju.

Na današnji dan 2004. godine u akciji specijalne policije RS u Višegradu, kojoj je cilj bio hapšenje haškog optuženika Milana Lukića, ubijen njegov brat Novica Lukić.

Istog dana 2007. godine Specijalne jedinice MUP-a Crne Gore spriječile članove kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve da uđu u Cetinjski manastir.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...

Dnevni horoskop za 29. mart

OVAN Posao: Previše stvari ste ostavili da završite baš poslednjeg dana u nedelji. Ubuduće bolje planirajte svoje vreme. Ljubav: Ako želite da...

PET MAGAZIN: Zbog čega mačke (ne) vole češkanje

Mnoge mačke uživaju u osećaju da ih ljudi vole, maze i paze, što je činjenica koja prija ljubiteljima...

Kako ponovo otvoriti zatvoreni tab u Google Chromeu

Vrlo je frustrirajuće slučajno zatvoriti pogrešan tab browsera. Ovo je nekada bilo još iritantnije ranije, kada nije postojao način...