Na današnji dan POGINUO SENA: I danas je jedan od najomiljenih vozača Formule 1

Datum:

Share post:

Legende ne umiru! Tako ni ona o jednom od najboljih vozača Formule 1 Ajrtonu Seni koji je poginuo na današnji dan 1994. godine. Omiljeni Brazilac se tada zakucao u zid zavoja Tamburelo a svijet i danas oplakuje sjajnog šampiona.

 

A upravo su kvalifikacije i trka za Veliku nagradu San Marina donijele jedan od najcrnjih vikenda u istoriji Formule 1. Senin zemljak i prijatelj Rubens Barikelo je prvo u petak udario u zid i srećom preživio. Dan kasnije vozač Simteka Roland Racenberger je poginuo. Sena je tada plakao na ramenu doktora, a njegova djevojka je kasnije često isticala da je imao “loš osjećaj pred trku”.

Nažalost, zatim se desila tragedija. Nakon što je bezbjednosni auto bio na stazi pet krugova, Sena je krenuo jako kako bi ispravio loš start sezone u Vilijamsu. Izletio je u sedmom krugu pri brzini od 310 km/h i preminuo. U rukavu su mu doktori pronašli zastavu Austrije jer je pobjedu htio da posveti preminulom kolegi Racenbergu. Trka je nastavljena a nju je dobio kasnije legendarni Mihael Šumaher.

Istraga ni danas nije utvrdila razlog izlijetanja sa staze. Frenk Vilijams, Patrik Hed i Adrijen Njui su bili pod istragom no krivica nije dokazana.

 

Dizajner Njui je međutim uvijek isticao da odjeća dio odgovornosti zbog dizajna bolida. Sena je bio poznat kao perfekcionista. Dugo je sarađivao sa mehaničarima i stalno je tražio da isprave nedostatke. Bio je u potpunosti skoncentrisan na svoj posao i zato je još bilo čudnije da se napravi greška. Naime, navodno je pukao stub volana.

-Pogriješio sam u dizajnu, bolid je aerodinamički bio nestabilan. Bilo ga je teško kontrolisati. Ajrton je pokušavao raditi neke stvari, koje bolid nije mogao pratiti – stoji u autobiografiji.

Na sprovodu je bilo preko tri miliona ljudi. Tek nakon smrti otkrilo se koliko je Sena učestvovao u humanitarnom radu. Donirao je stotine miliona dolara a svoju ljudskost je pokazao 1992. Godine kada je spasio život Eriku Komu, kada je na VN Belgije zaustavio bolid i držao mu glavu. Upravo ovaj vozač nije želio da nastavi trku nakon Seninog izlijetanja u Imoli. Takođe na trci za Veliku nagradu Belgije je Sena spasio Alesandra Zanardija.

Brazilca su voljeli zbog”muške vožnje”. Bio je precizan, uvijek išao na pobjedu i izvlačio maksimum iz bolida. Obožavao je trke po kiši, pa je dobio nadimak “kišni čovjek”. Posebno impresovna je bila trka 1993 godine kada je u jednom krugu prestigao Šumahera, Vendlingera , Hila i Prosta.

Sena je osvojio tri titule svjetskog šampiona. U karijeri je imao 161 trku a ostvario je 40 pobjeda. S pol pozicije krenuo je 65 puta. Osvojio je 610 bodova.

Tokom karijere vozio je za Toleman (1984), Lotus (1985-1987), Meklaren (1988-1993)

Vilijams (1994). Nakon njegove smrti FIA je insistirala na dodatnim mjerama sigurnosti pa su bolidi postali sigurniji i smanjen je broj nesreća.

Rivalstvo sa Prostom

Ajrton Sena je tokom karijere imao i “neprijatelja” Alana Prosta. Malo je reći da se nisu podnosili. Brazilac je smatrao da Francuz ima veliku podršku FIA, a napeti odnos je posebno bio kad su zajedno vozili za Meklaren.

Esklacija napetosti se desila u Japanu 1989. godine. Prost je u Suzuku došao s prednošću, a Sena je do titulea mogao samo ako pobijedi. Međutim došlo je do sudara kada ga je Francuz blokirao. Brazilac se vratio na stazu i pobijedio ali mu je trijumf oduzet jer su sudije istakle da je  nedozvoljeno presjekao šikanu, zbog čega je diskvalifikovan i kažnjen sa suspenzijom i 100.000 dolara.

Iduća godine bila je još gora. FIA je donijela odluku o promjeni startnih mjesta, pa je SEna kao prvi dobio “prljavi dio staze”, a Prost čistiji. Iako je Francuz bolje krenuo došlo je do novog sudara u Suzuki, pa je ovaj put Brazilac bio šampion. Prost je 1993. godine potpisao za Vilijams ali uz uslov da Sena ne smije doći u ekipu. Sena se ponudio da besplatno vozi za ovu ekipu kako bi napakostio rivalu.

Prost je na Velikoj nagradi Brazila 1993. Godine imao čak i policijsku pratnju. Tek na kraju došlo je do pomirenja. Tako se na posljednjoj trci Francuza u karijeri, Sena poklonio velikom rivalu. Brazilac je isticao da mu je Prost bio velika motivacija.Na kraju je i Prost nosio njegov kovčeg na sahranu

– Uvijek sam odbijao pričati s njim, kroz sve godine međusobnog takmičenja. No sad zaista imam osjećaj kao da je umro i dio mene – zaključio je Prost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...

ĆORIĆ: Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate putarine BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta FBiH" koji...