MUSLIMANSKI vjernici danas SLAVE prvi dan Kurban-bajrama

Datum:

Share post:

Muslimanski vjernici danas slave prvi dan Kurban-bajrama, a tim povodom zvaničnici BiH i Republike Srpske uputili su čestitke.Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti predstojeći praznik Kurban-bajram sa željom da ovaj vjerski praznik proslave u zdravlju, miru i raadosti.

– Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika uđe u vaša srca i domove i uputi na činjenje dobrih dijela – naglasio je Dodik u čestitki upućenoj poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i vjernicima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić čestitali su Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice Huseinu Kavazoviću i svim muslimanima u BiH, regionu i svijet, uz želje da ovaj praznik proslave po običajima u novim okolnostima izazvanim epidemijom virusa korona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović poželio je poglavaru Islamske vjerske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH da nastupajući praznik Kurban-bajram dočekaju i provedu u duhovnoj radosti, zdravlju, miru i porodičnoj sreći.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić čestitao je predstojeći Kurban-barjam poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim vjernicima islamske vjere u BiH.

 
 

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i Borjana Krišto čestitali su Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice Huseinu Kavazoviću i svim muslimanima u BiH, regionu i svijetu, uz želju da ga provedu sa članovima porodica u miru, zdravlju i blagostanju.I predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je čestitku poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH.

– U ime Savjeta ministara i u svoje lično ime upućujem Vam iskrene čestitke povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, sa željom da ga provedete u miru, zdravlju i porodičnoj radosti – naveo je Tegeltija u čestitki.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić čestitao je predstojeći Kurban-bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH uz želju da praznik proslave u zdravlju, miru i blagostanju sa svojim najmilijima, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je islamskim vjernicima predstojeći Kurban-bajram, uz želju da toplina prazničnih dana bude nadahnuće za bolji život i podstrek za međusobno poštovanje, zbližavanje i toleranciju.
Cvijanovićeva je čestitku uputila poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću i svim islamskim vjernicima u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH sa željom da ovaj praznik podstakne ljude da u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja grade bolje odnose u zajednici na dobrobit svih građana.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH Kurban-bajram, te im poželio da radosne trenutke ovog velikog praznika podijele sa najbližima.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je danas u svoje i u ime Sekretarijata Kurban-bajram poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH sa željom da praznična radost ispuni sve muslimanske domove.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

II Simpozijum o aritmijama od 24. do 26. maja u Bijeljini

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

KOŠARAC: Šmitu je neophodna medicinska dijagnoza, krajnje je vrijeme da se ovom pacijentu ukaže pomoć

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je Kristijanu Šmitu neophodna medicinska dijagnoza, te da je...

SAVIĆ: Borce više boli nepravda u društvu od materijalnog položaja – obilježana 32. godišnjica Druge majevičke brigade (foto)

U Priboju kod Lopara danas je obilježana 32. godišnjica od osnivanja Druge majevičke lake pješadijske brigade. Ispred spomenika poginulim...

Održana šesta “Kotlićijada“ u majevičkom selu Miladići (foto)

U majevičkom selu Miladići, organizovana je tradicionalna šesta “Kotlićijada” na kojoj je učešće uzelo 21 ekipa sa preko...