MINISTAR ĐOKIĆ: Rad RiTE Ugljevik nije i neće biti ugrožen (foto)

Datum:

Share post:

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, održao je danas u prostorijama Rudnika i termoelektrane Ugljevik sastanak sa Upravom RiTE i predstavnicima Sindikalne organizacije, kao i matičnog preduzeća „Elektroprivreda RS“, te ugljevičke opštine i Skupštine opštine.

„Želim reći da sam kao čovjek koji razumije i sindikalnu aktivnost i sindikalnu borbu i koja je uvijek usmjerena za zaštitu prava radnika, upravo reagovao na takav način, poštujući tu činjenicu i predložio svojevremeno Vladi Republike Srpske i danas održao ovakav sastanak u ovom formatu, ovdje u RiTE Ugljevik. Naravno da je postojala i da još uvijek postoji zabrinutost kod radnika i zaposlenih u RiTE, kakva je budućnost i perspektiva daljeg rada i razvoja RiTE i to smo sa najvećim mogućom pažnjom objasnili i danas ovdje na ovom sastanku, kao i na sastanku koji je bio u Banjaluci. A i ovaj sporazum kojeg smo postigli, svi mi koji smo danas bili učesnici ovog sastanka, koji su relevantni da po ovom pitanju mogu dalje djelovati… Sporazum je, kratak je, ali, naravno, vrlo jasan. Najvažniji dio tog sporazuma jeste da razumijemo zahtjeve Sindikata, odnosno štrajkačkog odbora i takođe, važna činjenica koja stoji u ovom Sporazumu je da će Vlada, ne samo sa najvećom pažnjom razmatrati te zahtjeve, i svi drugi organi, mislim i na Upravu ovog preduzeća i na Upravu matičnog preduzeća… Važna činjenica, nju želim istaknuti, je to da će Vlada Republike Srpske, zajedno sa svima i postojećim RiTE raditi na tome da stvori uslove da RiTE nesmjetano rade do kraja svog životnog vijeka“, objasnio je ministar Đokić i rekao da je to najveći faktor sigurnosti za zaposlene u RiTE Ugljevik.

Kako kaže, sva ostala pitanja o kojima su razgovarali i koja su bila predmet rasprave u okviru Sindikata će biti pažljivo razmatrana, analizirana i da će na sve njih odgovoriti.

„Ja sam uvjeren da smo ovim postigli jedno kvalitetno razumijevanje svih zainteresovanih za ovu temu i svih onih koji su se okupli danas da budu na ovom sastanku. Za mene je ovo vrlo značajan rezultat našeg zajedničkog rada i dijaloga. Želim zahvaliti i Upravi ovog preduzeća i direktor Cvijetinoviću na njegovu naporu koju je on učinio da izgradimo takvo razumijevanje i, naravno, veoma cijenim napore koje su oni učinili u posljednjih godinu i nešto dana da na jedan drugačiji način postojeve rad i organizaciju i sve poslove u ovom preduzeću. Ja mislim da je to ispravan put za buduće vrijeme. Takođe, želim zahvaliti gospodinu Benoviću, kao predstavniku Sindikata i štajkačkog odbora, koji je učinio, takođe, napor da sa svojim kolegama izgradi takvo povjerenje, da vjerujemo jedni drugima, da ćemo svi zajedno u budućem vremenu nastaviti da radimo u najboljem interesu ove elektrane“, istakao je ministar.

Prema njegovim riječima, rad RiTE nije i ne može biti ugrožen.

„Mi imamo nesmetane površine na kojima je vršena eksploatacija uglja za rad ove Elektrane – najmanje 20 miliona tona u ovom trenutku, možemo govoriti, da imamo rezervi koje su dostupne, na kojima će se vršiti eksploatacija. Naravno da ćemo se razvijati i u drugom dijelu rudarskog basena gdje se stvore uslovi za razvoj i za proizvodnju uglja. Prema tome, ne treba niko da dramatizuje da li je ugrožen rad poslovanja elektrane. Nije ugrožen, neće biti ugrožen. Može biti ugrožen u nekom drugom nesrećom, nekom drugom nepovoljnom okolnošću, ali možemo reći da je u Božjim rukama ili rukama neke više sile na koje mi u ovom času ne možemo da utičemo“, zaključio je ministar Đokić.

Boban Benović, predsjednik Sindikata RiTE Ugljevik rekao je da je današnja sjednica bila razumna od strane Ministarstva i strane Elektroprivrede.

„Naišli smo na razumijevanje, što se tiče naših štrajkačkih zahtjeva, tako da ćemo u narednom periodu, negdje za oko 60 dana, imati adekvatne odgovore na naše zahtjeve. Što se tiče Sindikalnog odbora – danas je bio jednoglasan. Jednoglasno smo shvatili svu problematiku vezanu za dalje djelovanje, a takođe, imali smo razumijevanje i strpljenje, kao što očekujem od naših radnika koji su podržali ovu aktivnost u veoma velikom broju, jer su zabrinuti za svoju egzistenciju, zabrinuti za svoje porodice. Dobili smo obećanja od Ministarstva, od Elektroprivrede, da će to da ide u dobrom smjeru i da će se iznaći rješenja vezano za naše štrajkačke zahtjeve. Što se tiče štrajka, mi ostajemo – znači i dalje, odluka o štrajku ostaje na snazi do realizacije naših zahtjeva“, rekao je Benović koji je istakao da štrajka u ponedjeljak neće biti. 

Direktor Rite Ugljevik Diko Cvijetinović naveo je da je ovaj danas sastanak bio od izuzetnog značaja. 

„Mislim da ovaj sporazum, koji smo potpisali, ostavio nam je dovoljno vremena kako bi sve one probleme koje je štrajkački odbor, odnosno Sindikat, iznio, da možemo da nađemo rješenja na njih i ja vjerujem da ćemo, uz podrušku Vlade Republike Srpske, ministra Đokića, Elektroprivrede i svih nadležnih, naći adekvatne rješenja, kao što je to bilo i u prethodnom periodu. Ja moram reći da smo u prethodnih godinu dana dosta toga uradili, a sve uz podrušku Elektroprivrede i Vlade Republike Srpske. Vjerujem da ćemo zajednički nastaviti da radimo na unapređenju poslovanja RiTE“, zaključio je Cvijetinović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Teja Dora skače od sreće, SRBIJA U FINALU!

Najveće muzičko takmičenje "Evrovizija 2024" održava se ove nedelje u Malmeu u Švedskoj, gdje se predstavnica Teja Dora...

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...