MILIČEVIĆ: Borićemo se svim demokratskim sredstvima za slobodnu misao i slobodne medije

Datum:

Share post:

V.d. predsjednika Srpske demokratske stranke Milan Miličević smatra da Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona usvojen od strane Vlade Republike Srpske kojim se kao krivična djela uvode uvreda i kleveta uz drakonske kazne, predstavlja najavu novog progona svih političkih neistomišljenika , te je najavio borbu protiv takvih izmjena zakona svim demokratskim sredstvima.

„Svima nam je jasno da je motiv za donošenje ovakvog zakona, koji je prije 30 godina ukinut kao relikt komunizma i drugih totalitarnih ideologija ,da oni koji su na vlasti obezbijede sebe od bilo kakve kritike i da takvim zakonom vrše progon slobodnih medija, novinara, pojedinaca i opozicije. Istovremeno bi vlast imala odriješene ruke da klevetu i uvrede kojima svakodnevno obasipa javnost iznosi bez ikakvih posljedica kao i do sada“, rekao je Miličević.

Prvi čovjek SDS-a ističe da od slobode medija, novinara i svakog pojedinca zavisi sloboda cijelog naroda, a da Srpska demokratska stranka kao državotvorna ima posebnu obavezu da se bori protiv ovakvog zakona, imajući u vidu činjenicu da je upravo SDS prilikom stvaranja Republike Srpske ukinula klevetu i uvredu kao krivično djelo nakon 50 godina takve prakse u komunizmu.

„Samo slobodan čovjek može osnažiti svoju volju i založiti svu snagu, da unaprijedi svoju ličnost i da tako doprinese svom narodu, kome je po krvi, jeziku, otadžbini, sreći i nesreći srodan. Iz slobode pojedinca, niče ukupna sloboda naroda.“, rekao je Miličević.

Miličević podsjeća na slučaj privođenja novinara Srpska Info, Nikole Morače, te maltretiranja pozivanjem na informativni razgovor urednika ovog medija Siniše Trkulje i Borisa Lakića, kao i ranije slučajeve pritisaka i napada na novinare, poput pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, čiji nalogodavci do danas nisu otkriveni i kažnjeni.

„Danas u 21. vijeku u Republici Srpskoj novinarima se prijeti, ugrožava im se život i porodica, pozivaju se na informativne razgovore, progone se, napuštaju zemlju zbog bezbjednosti, prebijaju, otpuštaju sa posla. Ništa bolja situacija nije sa političkim neistomišljenicima i drugim nepodobnim pojedincima i grupama. S druge strane, postoje i novinari koji su zapravo stranački vojnici u službi propagandne mašinerije vlasti, koja proganja ne samo slobodne medije i novinare, već sve nas koji ne mislimo isto. Za takve najavljeni zakon sigurno neće važiti“, zaključuje Miličević.

On je odao priznanje svim slobodnim medijima i novinarima u Republici Srpskoj koji svojom svakodnevnom borbom za istinu doprinose da se ne ugasi svjetlo slobode ne samo novinarstva, već svih nas.

„Oni koji pišu što se ne smije, uz rizik za sopstvenu bezbjednost i druge posljedice svojom hrabrošću daju nadu, uzor i motivaciju svima da od lične i kolektivne slobode ne treba odustati, te da borbom za slobodno novinarstvo, slobodno društvo i slobodne pojedince se borimo za bolju Republiku Srpsku“, istakao je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: deavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Dnevni horoskop za 19.april

POVEZANE VIJESTI

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...

AGRO SAVJET: Vrijeme je da posadite jagode u saksije

Ljubitelji jagoda koji nemaju bašte ili dvorišta, mogu jagode za svoje potrebe da gaje i u saksijama kao...