STEVANDIĆ: Prag PDV-a za male privrednike podići na 100.000 KM ili više

Datum:

Share post:

 Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će parlament podržati inicijative usmjerene ka vlastima na nivou BiH da se osnovica PDV-a za preduzetničke i zanatske radnje u Srpskoj sa trenutnih 50.000 KM podigne na 100.000 ili više radi njihovog opstanka.

Stevandić je rekao da je ta osnovica u Srbiji 75.000 evra i da bi njeno podizanje u BiH sigurno pomoglo i spasilo od gašenja male preduzetničke i zanatske radnje koje su dio velike porodice u privredi Srpske.

„Ne smijemo ih zanemariti i oni ne smiju biti ostavljeni jer stvaraju veliku dobit za Srpsku“, rekao je Stevandić novinarima na prvoj Međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva Srpske koja se održava u Laktašima s ciljem promovisanja važnosti ove djelatnosti za republičku privredu.

On je podsjetio da su „mali biznisi“ velika podrška s obzirom na to da od 25 do 30.000 takvih radnji egzistira i posluje u Srpskoj, prehranjujući svoje porodice.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić zahvalila je svim institucijama u Srpskoj i njenim ključnim ljudima za podršku Konferenciji, te izrazila nadu da će ovaj skup biti uspješan s ciljem zajedničkog rješavanja aktuelnih problema i stvaranja boljeg ambijenta za rad zanatlija i preduzetnika u Republici.

U Laktašima se danas, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, održava prva Međunarodna konferencija zanatstva i preduzetništva Srpske koju organizuje Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka.

Konferenciji prisustvuju i ministar privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović, potpredsjednici Narodne skupštine Srpske Anja Ljubojević, Petko Rankić i Mirsad Duratović, gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić i brojne diplomate u BiH.

Prisustvuju i predstavnici kompanija, preduzetnici iz zemalja regiona, ali i najrazvijenijih zemalja EU, poput NJemačke, ljudi iz Obrtničke komore Hrvatske, Privredne komore Srbije, Zanatske komore Crne Gore, privredne komore iz kantona i Federacije BiH, Spoljnotrgovinske komore BiH.

U Srpskoj posluje oko 25.000 zanatsko-preduzetničkih firmi koje, prema nekim podacima, okupljaju 50.000 radnika.

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka je samostalna, stručno-poslovna, nevladina i neprofitna organizacija koja okuplja oko 11.000 samostalnih preduzetnika u 14 opština te regije.

Pokrovitelji Međunarodne konferencije zanatstva i preduzetništva Srpske, koja se održava u laktaškom hotelu „San“, su i Ministarstvo privrede i preduzetništva i grad Laktaši.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen prijedlog o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PS SE) usvojila je večeras nacrt izvještaja izvjestioca za samoproglašeno Kosovo u SE Dore...

Otvaranjem angio sale, prof. dr Zlatko Maksimović ZAVRŠIO mandat kao direktor Bolnice (video)

Sada već bivši direktor Bolnice, prof. dr Zlatko Maksimović, na današnjem otvaranju nove angio sale, podsjetio je da...

Na granici Hrvatske i Slovenije pao snijeg

Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike u Sloveniji i Hrvatskoj. Na snimku koji je poslao čitalac “Nezavisnih” vidi se kako...

„Velike razlike u temperaturi izazivaju tegobe i kod zdravih ljudi“ Ko je najosetljiviji na VREMENSKA KOLEBANJA i kako se zašititi

Temperatura je, na radost mnogih, prava ljetnja, ali se već za dva dana najavljuje pad temperature, koji će...