Mazda slavi 10 godina dizajnerskog jezika Kodo

Datum:

Share post:

Sa dizajnerskim jezikom "Kodo – Duša pokreta", glavni dizajner Ikuo Maeda postavio je hrabri novi smjer dizajna u Mazdi.

 

Od svog nastanka prije deset godina, Kodo dizajn je u središtu brojnih Mazdinih automobila – od nove interpretacije kultnog Mazdinog MX-5 roadstera do Mazdinog prvog električnog vozila na baterije, MX-30. Ipak, osnovna ideja koja stoji iza Kodo dizajna ostala je nepromijenjena: istražiti moćnu i neodoljivu lepotu prirodnog kretanja u nepomičnom predmetu.

Riječ Kodo se doslovno prevodi kao "otkucaji srca", ali sa dodatim značenjem ispunjavanja nečega životom; dati predmetu dušu. Ova ideja je ključna u Mazdinom razmišljanju o dizajnu: „U Japanu osjećamo da naši majstori ubrizgavaju život u ono što naprave. Vjerujemo da oblik koji su iskreno i mukotrpno stvorile ljudske ruke dobija dušu”, objašnjava Ikuo Maeda. Dakle, "Duša pokreta" poprima dvostruko značenje izražavajući i bit pokreta i "dušu" koju su u automobile unijeli Mazdini vrhunski majstori.

Prvi dizajni su bili snažno nadahnuti slikom geparda koji se sprema na skok, dok se novija rješenja sve više usredsređuju na dočaravanje snažnog i emocionalnog dizajna sa što manje elemenata. Prekretnica za ovu drugu fazu Kodo dizajna postignuta je sa dva nevjerovatna konceptna automobila RX-Vision i Vision Coupe.

Predstavljeni 2015. na salonu automobila u Tokiju, predviđali su novu eleganciju i još izraženiju minimalističku estetiku nedavnih interpretacija Kodo dizajna. Dinamični i emocionalni oblici postižu se skidanjem svih nepotrebnih elemenata kako bi se otkrila suština lepote i pokreta. Na primjer, uklanjanjem karakternih linija stvara se prazan prostor na bočnim stranama automobila koji funkcioniše kao prazno platno koje se neprestano mijenja zahvaljujući igri ​​svjetla i sjenke – estetika "manje je više" o kojoj snažno govori Mazdina japanska baština.

Automobili stvoreni jezikom Kodo dizajna kontinuirano su dobijali međunarodna priznanja. I RX-Vision i Vision Coupe proglašeni su „Najlepšim konceptnim automobilom godine“, a osvježena Mazda MX-5 osvojila je „Svjetsku nagradu za dizajn automobila“ 2015. Najnovija postignuća uključuju Red Dot Award 2020 u kategoriji "Dizajn proizvoda" za Mazdu CX-30 i novu Mazdu MX-30, dok je Mazda3 osvojila "World Car Award 2020" u kategoriji dizajna.

Kako Mazda nastavlja da spaja ljubav prema vožnji sa izvrsnim dizajnom enterijera i eksterijera, pojednostavljena elegancija i emocionalna privlačnost Kodo dizajna ostaće ključni elementi identiteta marke.

Nakon deset godina kontinuiranog uspjeha, Kodo dizajn nastavlja da pomjera granice dizajna automobila i da definiše budućnost Mazde.

Dešavanja u Bijeljini.
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dragiša Trifunović iz Popova istrčao Beogradski maraton (foto)

Preko 13 hiljada takmičara učestvovalo je na 37. izdanju Comtrade Beogradskog maratona. Oboren je rekord po broju učesnika...

PATRIJARH Porfirije KRSTIO 30 MALIŠANA na praznik Cvijeti

Patrijarh Porfirije KRSTIO 30 MALIŠANA na praznik Cvijeti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije krstio je danas, na Cvijeti, tridesetoro...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Bijeljina će dobiti sportsku dvoranu

Gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da je u njegovom mandatu mnogo...

Juniori OK „Radnik“ Bijeljina ŠAMPIONI Republike Srpske

Bijeljina ima još jedne šampione Republike Srpske, a to su juniori OK "Radnik" Bijeljina. Juniorska selekcija Odbojkaškog kluba ''Radnik"...