Dugo sam u politici, ali do sada nisam vidio da jedna komisija jednog lokalnog odbora pokušava da polemiše sa narodnim poslanikom oko zakonskih rješenja izglasanih u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Narodni poslanik odgovara narodu, ali lokalne stranačke komisije, vjerovatno iz neiskustva ili neznanja, ovakvim nastupom zapravo samo otvaraju pitanja na koja će njihova stranka morati da odgovori.

SNSD BIJELJINA: Slaviša Marković (PDP) je u direktnoj funkciji političkog Sarajeva i stranog faktora u BiH (foto)

Rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, komentarišući saopštenje Političkog savjeta gradskog odbora SNSD Bijeljina u kojem sa njim otvaraju polemiku vezano za izborni zakon Republike Srpske.

– Prije svega, činjenicu da izborni zakon ne može proći sve procedure i stupiti na snagu, predlagači iz SNSD dobro znali i ponovo iskoristili NSRS za dnevnopolitičke igrarije. Tu činjenicu ne može oprati ni obraćanje svih savjeta svih odbora SNSD. Ja sam o zakonu raspravljao u NSRS i niko mi od njihovih kolega nije replicirao. I sada, ničim izazvani, jer se njima i ne obraćam, niti od njih očekujem neki odgovor, jer sa njima ne polemišem, neki savjet Gradskog odbora Bijeljina daje sebi za pravo da tumači moje glasanje i raspravlja o zakonskim rješenjima usvojenim u NSRS. Smijurija – kaže Marković.

Navodi da im dobronamjerno savjetuje da svoje „stručne“ savjete upute poslanicima SNSD u NSRS i da o zakonima raspravljaju tamo gdje je i mjesto, u Narodnoj skupštini.

– To će možda biti i prilika da čujemo i neku diskusiju poslanika SNSD iz Bijeljine, pošto ih do sada, za dvije godine, nije bilo. Usput se zahvaljujem i moram istaći da mi je drago što taj savjet SNSD prati moj rad, bar imaju nekoga iz Bijeljine čijim djelovanjem u NSRS se mogu baviti, kad već ne mogu radom svojih poslanika. Dosta amaterski, što pripisujem neiskustvu, ali bar se trude da SNSD Bijeljina da neki svoj, meni čudan, način da doprinesu političkoj sceni Republike Srpske – poručuje Marković, dodajući da je piskaranje pomenutog savjeta bespredmetno, jer ih niko ni iz vrha njihove stranke neće pitati po kojem bi zakonu oni izašli na izbore.

Međutim, kaže Marković, kada su ga već pomenuli, iskoristiće priliku da i on njima postavi jedno pitanje i zatraži objašnjenje.

– Zašto poslanici SNSD-a nisu glasali za moj amandman na budžet kojim bi se izdvojila sredstva za izgradnju sportske dvorane u Bijeljini, jedinom gradu u Republici Srpskoj koja nema ovakav objekat? Amandmanom sam predložio da se za 2024. godinu izdvoji 5 miliona KM za izgradnju sportske dvorane, u dijelu sredstava za sport i kapitalne investicije u sportu, što mislim da je minimalno što naš grad zaslužuje. Objasnite taj postupak građanima Bijeljine i Semberije, umjesto što raspravljate o temi na koju nemate baš nikakav uticaj – kaže Marković.

„To je krah čitave njihove politike“ Marković o izlasku SNSD na lokalne izbore po Šmitovom nametnutom Izbornom zakonu BiH

Marković podsjeća da je krajem ovog mjeseca redovna sjednica NSRS i još jednom poziva Politički savjet GrO SNSD Bijeljina da spremi svoje poslanike za diskusiju i neka preko njih, kako i priliči, iskažu svoju stručnost, pa i kroz replike njemu i ostalim kolegama sa kojima se ne slažu.

– Sa ovim stavljam tačku na rasprave ovakovog tipa i očekujem da o ovim i sličnim temama pričamo u skupštini, gdje je i mjesto politici, i kao ozbiljni i odgovorni ljudi – zaključuje Marković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име