LOPARE – VUKOSAVCI: Ne dozvoliti ponovno bratoubilaštvo

Datum:

Share post:

U spomen parku Vukosavci kod Lopara obilježeno je 79 godina od stradanja članova štaba Prvog majevičkog partizanskog odreda u Drugom svjetskom ratu.

Nesuglasice između četnika i partizana
Nesuglasice koje su se pojavile između četnika i partizana tokom dizanja ustanka u BiH i trajale tokom cijelog Drugog svjetskog rata, svoj vrhunac na Majevici dostigle su 20. februara 1942. godine, kada je stradalo 30 članova štaba ovog partizanskog odreda.

 
U tom sukobu, između ostalih, poginuli su narodni heroji Ivan Marković Irac, komandant štaba odreda i Fadil Jahić Španac, politički komesar.

Nikad više brat na brata
 
Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da su to iskustva koja treba da pamtimo da nam se više nikada ne dese i da nikada više brat na brata ne digne ruku.
 
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić novinarima je rekao da se više nikada ne smije desiti bratoubilaštvo na ovim prostorima, te da treba sačuvati slobodu i mir.


 
"Nemiri koji su dolazili iz politike, ulazili su u narod i dijelili ga, svađali i dovodili do teških događaja i ratova na ovim prostorima", podsjetio je Đokić i dodao da srpski, ali i ostali narodi u BiH treba da teže ka tome da žive u trajnom miru i da grade politiku razumijevanja i toleranciju.
 
Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić rekao je da, zajedno sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, svake godine 20. februara organizuju okupljanje poštovalaca tekovina Narodno-oslobodilačkog rata, a ove godine je obim komemoracije smanjen zbog poštovanja epidemioloških mjera.

RISTIĆ: Moramo čuvati tradiciju


 
"Drugi svjetski rat je donio veliko stradanje srpskom i ostalim narodima u okruženju, a mi smo tu da čuvamo tradiciju, kako ovog tako i ostalih ratova i da čuvamo slobodu koju sada imamo", istakao je Ristić.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: Episkop Fotije na Đurđevdan, slavu Opštine, služio liturgiju (foto)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je na Đurđevdan, Dan i krsnu slavu opštine Lopare, u crkvi Pokrova Presvete...

DR ALEKSANDRA MIJATOVIĆ: Sa prvim simptomima alergija, potrebno je posjetiti doktora (video)

Za portal Dešavanja u Bijeljini, o periodu alergija, samim alergijama i liječenju, pričala je dr Aleksandra Mijatović, specijalista...

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

U Republici Sjevernoj Makedoniji će se 8.maja 2024.godine održati drugi krug predsjedničkih izbora i redovni parlamentarni izbori.  Na izborima, prema...

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...