LOPARE: U POTRAŠI SLUŽEN PARASTOS POGINULIM BORCIMA NA BANJ BRDU (foto)

Datum:

Share post:

U POTRAŠI SLUŽEN PARASTOS POGINULIM BORCIMA NA BANJ BRDU

Povodom obilježavanja dana sjećanja bitke za Banj brdo, na Majevici, u crkvi Svetog Marka u selu Potraš je služen parastos za 33 poginula borca, koji su svoje živote položili braneći Republiku Srpsku.

Prema riječima pukovnika Jovice Markovića, načelnika štaba 2. majevičke brigade bitka na Banj brdu koja se desila 21. aprila 1993. godine je jedna od osudnih bitaka koja se vodila na majevičkom ratištu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u zoni odgovornosti navedene brigade.

„Neprijatelj je u početnom periodu bitke sproveo taktičko iznenađenje gdje napao komandu 1. pješadijskog bataljona, pozadinski vod, vod minobacača 82 milimetra i prednji kraj 1.i 2. pješadijske čete. Od ishoda te bitke je zavisio opstanak našeg naroda na Majevici“, rekao je Marković.

On je naveo da su borbe vođene od 5 časova izjutra do 18 časova i zahvaljujući sadejstvu sa ostalim snagama 1. majevičke, 1. semberske i 3. majevičke brigade i saradnji sa opštinskim organima vlasti Lopara i Ugljevika svi položaji su istog dana vraćeni uz nenadoknadive gubitke od 33 poginula, 10 zarobljenih i 32 lakše i teže ranjena borca Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka Milenko Mićanović, dijete poginulog borca 2, majevičke brigade, je naveo da se svake godine obilježava dan sjećanja bitke za Banj brdo, te da se po prvi put u selu Potraš održava parastos, uz želju da to postane tradicija.

Milenko Mićanović, predsjednik“Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini“

„Svake godine ovaj dan se obilježava na groblju u Pučilama, gdje je izgrađen spomenik sa upisana 33 imena poginulih boraca. Danas su položeni vijenci i održan pomen“, naveo je Mićanović.

On je rekao da će u 18 časova, istim povodom, biti održana tematska akademija u kojoj učestvuju djeca poginulih boraca.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je kazao da je dobro to što je Potraš uvrštena u program oblježavanje vezanih za 21. april 1993. godine.

„Važno je da se nikad ne zaborave oni koji su svoje živote dali za našu otadžbinu“, poručio je Savić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas u 16 časova GLASANJE O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Njemačka ima uvodnu riječ, debati u Njujorku prisustvuje i Aleksandar Vučić

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH...

KMF “RADNIK MD SHOP“: Na finalnu utakmicu u subotu u Bijeljinu dolaze braćа iz Srbije (foto)

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: KMF "Radnik MD Shop" je domaćin u drugoj finalnoj...

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...