KOŠARAC U BIJELJINI: SEMBERIJA – Nukleus razvoja poljoprivrede

Datum:

Share post:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Semberiju treba snažnije promovisati kao nukleus razvoja poljoprivrede.

Košarac je, nakon konferencije Područne privredne komore Bijeljina o temi „Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda“, izrazio zadovoljstvo da, osim Rogatice koja želi da brendira krompir, Trebinja koje želi da brendira sir iz mješine, postoji i inicijativa da se brendira i semberski kupus.

On je rekao novinarima da cijeni to što su vrijedni radnici obezbijedili određenu vrstu proizvoda i mapirali je u trgovačkim marketima i lancima, te istakao da je Republika Srpska značajnim podsticajnim mjerama pomogla proizvođačima.

„Ostaje da se vidi šta to može zajednički nivo u smislu koordinacije sa entitetskim strukturama. Tu vidimo šansu da zajedno u komunikaciji sa međunarodnim finansijskim organizacijama za poljoprivredu UN FAO /Organizacija za hranu i poljoprivredu/ prije svega, zagovaramo upravo brendiranje“, naglasio je Košarac.

On je istakao da je potrebno primarno raditi na razmjeni iskustava, ali i na traženju finansijskih sredstava koja bi pomogla u brendiranju i zaštiti onoga što dolazi iz Republike Srpske.

„Sigurno je da ćemo u narednom periodu zajedno sa institucijama u Republici Srpskoj napraviti rekapitulaciju dijelova Republike Srpske koji žele da brendiraju svoje proizvode i pozvati nadležne institucije na nivou BiH koje moraju biti u funkciji onog što je interes Republike Srpske ili Federacije BiH“, rekao je Košarac.

Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Bijeljina Željko Vidić rekao je da je današnji događaj jedan u nizu koje područna komora organizuje da smislenije predstavi proizvode 12 opština na području ove regije u smislu prekogranične saradnje sjeveroistočnog dijela Republike Srpske.

„Imajući u vidu sva dešavanja na našoj regiji u smislu prekogranične trgovine, razvoja turističkih potencijala, a tu pričamo i o Etno-selu `Stanišići`, Banji Dvorovi, revitalizaciji ski-igrišta u Vlasenici, izgradnji turističkog kompleksa Busija u Loparama, sve to dovodi do velikog broja stranih gostiju, kojima je potrebno ponuditi kvalitetan, domaći, autentičan proizvod“, rekao je Vidić novinarima.

On je naveo da su danas u Bijeljini i kolege iz Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Leskovca, koji je najdalje odmakla u procesu brendiranja autentičnih proizvoda – leskovački domaći ajvar, sprža, ljutenica koja je u procesu i za koju su već našli svoje tržište širom regiona bivše Jugoslavije, pa i u Evropi, posebno kod dijaspore.

„Naša želja je da sva ta iskustva prenesemo i ovdje, da mi budemo taj okupljajući faktor za sve institucije /agrarni fondovi, opštinske uprave, ministarstva …/ da mi kao Privredna komoora budemo okupljajući faktor koji će uspjeti da sa ove regije iznjedri određeni broj proizvoda koji će moći da konkurišu takvim proizvodima iz Srbije i Hrvatske“, rekao je Vidić.

On je dodao da se za područje ove regije mogu izdvojiti dva proizvoda već u procesu zaštite domaćeg porijekla – čuveni sir zarac sa Majevice i semberski kupus.

„Oba ova proizvoda su konkurisala kod Agencije za bezbjednost hrane, prošli su neke prve korake tako da očekujemo pozitivan ishod“, istakao je Vidić.

On je napomenuo da je sama zaštita, kao krucijalan dio procesa, zaštita međunarodnih agencija u koordinaciji sa Agencijom za bezbjednost hrane, tako da se za sada očekuje brendiranje u nekom doglednom roku.

Vidić je rekao da će cio proces zaštite i brendiranja domaćih proizvoda biti finansiran iz različitih izvora – dio od samog udruženja i proizvođača, a postoje i fondovi za zdravu hranu.

„Pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi je već predviđeno. U Vladi Srpske već postoje programi za to“, dodao je Vidić.

Direktor Privredne komore Srbije za Jablanički i Pčinjski okrug, za jug Srbije Goran Jović rekao je da je ova privredna komora uspjela da zaštiti čak pet proizvoda, četiri imenom geografskog porijekla i jedan žigom.

„Riječ je je o čuvanom leskvačkom roštilj-mesu, leskovačkem domaćem ajvaru koji, domaćoj leskovačkoj sprži.

„Žigom kvaliteta zaštitili smo leskovački roštilj i u toku je završatak zaštite leskovačke ljutenice“, rekao je Jović i dodao da su riješili da višedecenijsko iskustvo koje imaju podijele sa Područnom privrednom komorom Bijeljine.

Nakon konferencije, kojoj su prisustvovali brojni učesnici iz Republike Srpske i Srbije, posebno iz Leskovca, Košarac je posjetio i kompaniju „Mega drvo“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTAR KARAN: Zaštititi djecu kao najveće žrtve zloupotreba u digitalnom svijetu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da digitalni svijet ima svoje prednosti, ali i da...

Na današnji dan – 26. april

​​Danas je petak, 26. april, 116. dan 2024. Do kraja godine ima 249 dana. 121. - Rođen rimski filozof...

SPC i pravoslavni vjernici danas obilježavaju svetog sveštenomučenika Artemona Laodikijskog

SPC i pravoslavni vjernici danas obilježavaju svetog sveštenomučenika Artemona Laodikijskog. On je bio sveštenik u Laodikiji za vrijeme cara...

Dnevni horoskop za 26. april

Ovan POSAO: Imate dovoljno energije za nove planove, ali nadređeni možda neće biti raspoloženi za novitete. LJUBAV: Ostavite prošlost iza sebe i...