Koliko košta kilometar auto-puta u Srpskoj?

Datum:

Share post:

Bijeljina-Rača, Brčko-Vukosavlje, Doboj-Vukosavlje i Banjaluka-Prijedor. To su samo neke od novih dinica autoputeva koje se grade ili su u planu u Republici Srpskoj.

Za pohvalu je svaki novi kilometar, ali sigurno je moglo da ih bude i više. To priznaju i nadležni. Dodaju da je prioiret  povezivanje Banjaluke i Beograda, a sve preko Bijeljine i Rače. 

„To ide u skladu sa planiranom dinamikom. U ovoj godini će biti obilniji radovi. Očekujemo da ćemo završiti kompletno trasu da ćemo početi radove na većini objekata na samoj trasi. I u skladu sa dinamikom i planom negdje tamo 2025. godine završiti ovaj projekat. Očekujem da će Srbija u skladu sa dogovoromo pratiti dinamiku izgradnje“, rekao je Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“. 

O kvalitetu autputeva javnost malo toga zna. Istraživali smo zato koliko asfalta mora da se ugradi. Radi se o nekoliko slojeva ukupne debljine oko 14 cm. Cijena po kilometru, varira, ali u prosjeku košta oko devet miliona evra. U Javnom preduzeću se kunu u kvalitet. 

„Mislim da su najstrože ti kvaliteti ugrađenog materijala i količine ugrađenog materijala, da su najstroži na autputevima. Svaka propast dijela dionice autoputa to bi bilo stvarno alarm za sve koji su zaposleni u auto putevima. Našu autoputevi su po meni u jako dobrom stanju“, rekao je Slobodan Stanarević, izvršni direktor u JP „Autoputevi Republike Srpske“.

Bilo kakve malverzacije na autoputevima nisu moguće, tvrde i u resornom ministarstvu. Svakodnevno se pišu izvještaji, a kvalitet asfalta se testira i tokom i nakon izgradnje. 

„Sve je u procesu izgradnje pod kontrolom. I to permanentno, neprekidno. Od faze do faze iz sata u sat nema ništa što nije iskontrolisano. Da li je nešto nakaradno urađeno, vi imate institute koji rade provjere. Imate nadzorni organ koji sve to traži. Imate onog akoji je potpisao građevinske dnevnike taj bio trebalo da je odgovoran više nego onaj koji je izvodio radove“, rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Za svaku dionicu autoputa radi se procjena troškova. Između procijenjene i završne vrijednosti, uglavnom postoje razlike. Tako je npr. planirano da se za dionicu autoputa Banjaluka-Prnjavor izdvoji oko 507 miliona maraka, a realizacija projekta koštala je oko 391 milion.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...