MINISTAR KARAN U BIJELJINI: Srednja škola unutrašnjih poslova biće internatskog tipa

Datum:

Share post:

U Republici Srpskoj stvorene su sve pretpostavke za Srednju školu unutrašnjih poslova, u kojoj će školovanje biti internatskog tipa, koji će uticati na veći kvalitet budućih policajaca, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan na predstavljanju ove škole u Bijeljini.

Karan je u izjavi novinarima precizirao da su stvorene sve pretpostavke za ovu srednju školu – u normativnom smislu i u svim kapacitetima, odnosno školskim, nastavničkim resursima, i istakao da su nastojanja da u septembru počne prva klasa Srednje škole unutrašnjih poslova.

On smatra da će internatski način školovanja uticati na veći kvalitet budućih policajaca, te ocijenio da će takvim načinom školovanja biti stvorena identifikacija ličnih vrijednosti polaznika sa vrijednostima Ministarstva – da oni prepoznaju policiju kao svoje buduće zanimanje i da zaista budu opredijeljeni da budu dobri policajci i da obavljaju ovaj častan i težak posao.

Karan je naglasio da je policijski posao human i da policajci, prije svega, štite svoju državu, njen ustavni poredak, da spasavaju živote, imovinu, te je jedan od ciljeva ove promocije da mladi vide da je spektar policijskih poslova veoma širok.

On je istakao da mladima treba otvoriti sve mogućnosti i polako im stvarati svijest da su oni ti koji će sutra štititi ustavni poredak Republike Srpske i života njenih građana.

Karan je podsjetio da MUP već duži niz godina odabir policajaca vrši posredstvom Policijske akademije, kroz koju je do sada odškolovano nekoliko hiljada policajaca.

„Ove godine, kad je riječ o Policijskoj akademiji, mi ćemo za dva mjeseca završiti 24. klasu, doći će 187 novih policajaca, a već u oktobru ćemo na pripravnički staž poslati nova 272 policajca u 25. klasi“, rekao je Karan.

On je rekao da će krajem oktobra početi školovanje za 26. klasu Policijske akademije, ali su nastojanja da u septembru počne prva klasa srednje škole unutrašnjih poslova.

Karan je ocijenio da je Policijska akademija dala veoma kvalitetne policijske službenike, ali da trenutno u Republici Srpskoj nedostaje nekoliko stotina policajaca.

„U narednih nekoliko godina veliki broj policajaca odlazi u penziju, a svi policajci/ratni kadrovi iz 1992, 1993, koji su dali najveći doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, odlaze u zasluženu penziju. Imamo potrebu da, mimo Policijske akademije, koja će i dalje trajati, uvedemo i srednju školu unutrašnjih poslova“, pojasnio je Karan.

U Bijeljini je danas sa Karanom boravio i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević.

Predstavnici Uprave za policijsku obuku i Policijske uprave Bijeljina upoznali su učenike o mogućnostima upisa u srednju školu unutrašnjih poslova, kao i o drugim detaljima koji se odnose na način školovanja.

Učenicima je prikazana taktičko-pokazna vježba pripadnika Jedinice žandarmerije Policijske uprave Bijeljina, imali su priliku da vide i opremu, sredstva za rad i vozila koje koriste policijski službenici.

Promocija je održana u Gradskoj sportskoj dvorani u Bijeljini, a prisustvovalo je i rukovodstvo bijeljinske Policijske uprave.

Vlada Republike Srpske je 30. marta donijela odluku o osnivanju Srednje škole unutrašnjih poslova.

U školskoj 2023/2024. godini Srednja škola unutrašnjih poslova vršiće prepis učenika iz drugih razreda srednjih škola u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...