MINISTAR KARAN U BIJELJINI: Srednja škola unutrašnjih poslova biće internatskog tipa

Datum:

Share post:

U Republici Srpskoj stvorene su sve pretpostavke za Srednju školu unutrašnjih poslova, u kojoj će školovanje biti internatskog tipa, koji će uticati na veći kvalitet budućih policajaca, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan na predstavljanju ove škole u Bijeljini.

Karan je u izjavi novinarima precizirao da su stvorene sve pretpostavke za ovu srednju školu – u normativnom smislu i u svim kapacitetima, odnosno školskim, nastavničkim resursima, i istakao da su nastojanja da u septembru počne prva klasa Srednje škole unutrašnjih poslova.

On smatra da će internatski način školovanja uticati na veći kvalitet budućih policajaca, te ocijenio da će takvim načinom školovanja biti stvorena identifikacija ličnih vrijednosti polaznika sa vrijednostima Ministarstva – da oni prepoznaju policiju kao svoje buduće zanimanje i da zaista budu opredijeljeni da budu dobri policajci i da obavljaju ovaj častan i težak posao.

Karan je naglasio da je policijski posao human i da policajci, prije svega, štite svoju državu, njen ustavni poredak, da spasavaju živote, imovinu, te je jedan od ciljeva ove promocije da mladi vide da je spektar policijskih poslova veoma širok.

On je istakao da mladima treba otvoriti sve mogućnosti i polako im stvarati svijest da su oni ti koji će sutra štititi ustavni poredak Republike Srpske i života njenih građana.

Karan je podsjetio da MUP već duži niz godina odabir policajaca vrši posredstvom Policijske akademije, kroz koju je do sada odškolovano nekoliko hiljada policajaca.

„Ove godine, kad je riječ o Policijskoj akademiji, mi ćemo za dva mjeseca završiti 24. klasu, doći će 187 novih policajaca, a već u oktobru ćemo na pripravnički staž poslati nova 272 policajca u 25. klasi“, rekao je Karan.

On je rekao da će krajem oktobra početi školovanje za 26. klasu Policijske akademije, ali su nastojanja da u septembru počne prva klasa srednje škole unutrašnjih poslova.

Karan je ocijenio da je Policijska akademija dala veoma kvalitetne policijske službenike, ali da trenutno u Republici Srpskoj nedostaje nekoliko stotina policajaca.

„U narednih nekoliko godina veliki broj policajaca odlazi u penziju, a svi policajci/ratni kadrovi iz 1992, 1993, koji su dali najveći doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, odlaze u zasluženu penziju. Imamo potrebu da, mimo Policijske akademije, koja će i dalje trajati, uvedemo i srednju školu unutrašnjih poslova“, pojasnio je Karan.

U Bijeljini je danas sa Karanom boravio i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević.

Predstavnici Uprave za policijsku obuku i Policijske uprave Bijeljina upoznali su učenike o mogućnostima upisa u srednju školu unutrašnjih poslova, kao i o drugim detaljima koji se odnose na način školovanja.

Učenicima je prikazana taktičko-pokazna vježba pripadnika Jedinice žandarmerije Policijske uprave Bijeljina, imali su priliku da vide i opremu, sredstva za rad i vozila koje koriste policijski službenici.

Promocija je održana u Gradskoj sportskoj dvorani u Bijeljini, a prisustvovalo je i rukovodstvo bijeljinske Policijske uprave.

Vlada Republike Srpske je 30. marta donijela odluku o osnivanju Srednje škole unutrašnjih poslova.

U školskoj 2023/2024. godini Srednja škola unutrašnjih poslova vršiće prepis učenika iz drugih razreda srednjih škola u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U petak u Bijeljini Drugi susret kontrolera na temu „Controlling u novom dobu“ (foto)

U Bijeljini će se u organizaciji ICV radne grupe za controlling BiH i Centra za edukaciju i usluge...

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...