Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU bez upotrebe pesticida

Datum:

Share post:

Krompirova zlatica je u stanju da desetkuje biljke krompira. Kada završi sa njim, prelazi na paradajz, papriku, patlidžan… Biljke okupira kao odrasla jedinka, svojim jajima i larvama u svim fazama. Ukoliko želite da spasite svoje biljke morate sa njom da se izborite. Ovo je najefikasniji način.

Krompir je jedna od dvanaest biljaka koje sadrže najviše ostataka pesticida, prema izveštaju EWG-a. Zbog toga je jako bitno da se uzgaja bez upotrebe štetnih hemikalija.

Najvažnije je pratiti stanje na biljkama krompira, kako bi se na vrijeme reagovalo. Od trenutka kada se pojavi nadzemna masa, odvojite nekoliko minuta da svaki drugi dan prošetate i potražite odrasle jedinke krompirove zlatice. Pripazite na rupe na lišću krompira. Beskrajno je lakše kontrolisati njihovu brojnost, ako ih primetite kada se tek pojave.

Krompir možete preventivno da poprskate supom od zove. Naime, miris zove je jači od mirisa krompira, te sprječava zlatice da ih nanjuše. Takođe, možete da ga malčirate koprivom.

Nakon što krompir procvjeta, krompirove zlatice više ne mogu napraviti toliku štetu na rodu krompira kao što to rade prije cvetanja. Međutim, do cvjetanja je neophodno da se suzbije, inače će napraviti nepopravljivu štetu.

Suzbijanje krompirove zlatice

Krompirovu zlaticu je moguće suzbiti primjenjivanjem tri glavna koraka:

  1. Fizičko uklanjanje odraslih jedinki,
  2. Uklanjanje lišća sa jajašcima,
  3. Korišćenje organskih sredstava za ubijanje odraslih jedinki i larvi.

Razumijevanje ponašanja krompirove zlatice

Samo malo biologije i razumijevanje ponašanja ove štetočine može da pomogne u prirodnoj i organskoj kontroli, bez upotrebe teških pesticida.

Ako ste ugledali samo jednu krompirovu zlaticu, budite sigurni da ih ima više i da su vjerovatno već položile jaja. Odrasle jedinke prezimljavaju u zemlji, a kada nastupi proljeće i zemlja se dovoljno ugreje, izlaze iz zemlje i pronalaze biljku domaćina. Nažalost, kada se krompirove zlatice aktiviraju, tada i krompir niče iz zemlje. Kasnije, mogu da napadnu paradajz, papriku i patlidžan.

Kako ukloniti odrasle krompirove zlatice

Ponesite kantu napunjenu vodom i stavite rukavice na ruke. Stavite kantu ispod krompira i samo ga istresite. Zlatice će popadati. Velike su i lako ih je uočiti za provjeru da li je neka ostala. Ovo bi trebalo raditi svaki dan u prvih nekoliko nedelja nakon što su se pojavile. Sakupljanje se brzo izvodi i uštedeće vam puno vremena i truda kasnije, jer jedna krompirova zlatica tokom nekoliko nedelja može da položi 300-800 jaja.

Kako ukloniti jajašca

Nakon što ste uklonili odrasle jedinke (ili istovremeno), drugi korak je uklanjanje jajašca krompirove zlatice. Ovo je posebno važno na početku, jer larvama je potrebno 4-5 dana da se izlegu.

Jajašca ćete pronaći na drugoj strani (poleđini) listova krompira. Jednostavno, rukom nježno okrenite list krompira u svakom smijeru da biste dobro osmotrili i zapazili jajšca. Ona su jarko žite, te narandžaste boje, zalijepljena u grupama, te ćete ih lako vidjeti na zelenom lišću. Obavezno provjerite svo lišće, čak i ono malo, kao i lišće koje je blizu zemlje.

Kada pronađete list sa skupinom jaja, otkinite ga i ubacite u svoju kofu.  Ako ostane na biljci, svaki takav list može da vam nanese potencijalno veliku štetu u zasadu. Sve dok pronalazite odrasle jedinke na krompiru, obavezno provjeravajte da li ima i jajašca na lišću.

Kako ubiti larvu krompirove zlatice

Vrlo je verovatno da nećete uloviti sva jaja i da će neka larva da se izlegne i pretvori u malu mašinu za mljevenje biljaka krompira. Larve su zapravo te koje uništavaju biljke – male su, ali vrlo proždrljive.

Nema potrebe da se paniči, ako se dogodi da larve krenu u štetu, jer rešenje postoji. Uglavnom, one svoju aktivnost počinju u središnjem dijelu na listu na kojem su se izlegle. To je dobro za vas, jer su sve u jednom području. One svaki dan rastu i šire se dalje. Imaju četiri faze razvoja. Ako ih ne ulovite i ako dođu do poslednje faze razvoja, što je otprilike za 2 do 3 nedelje, pašće sa biljke i zakopati se u zemlju. Zatim će odatle da izrone kao odrasle jedinke za 5 do 10 dana da bi ponovo započele ciklus i napunile biljke jajima.

Pojavu druge generacije želimo da spriječimo po svaku cijenu. Naime, druga generacija krompirove zlatice ima misiju da proždere apsolutno sve. Kada završi sa krompirom, prelazi na paradajz, papriku i patlidžan. Nakon što se najedu ukopavaju se u zemlju kako bi prezimile. Zbog toga je kombinacija tehnika: fizičko uklanjanje odraslih jedinki, uklanjanje jajšca, te tretiranje larvni najefikasnije rešenje.

Čaj od grančica tuje

Tuja je otrovna za krompirovu zlaticu. Nakon što se biljke poprskaju ovim čajem, larve prestaju da jedu i umiru.

Dijatomejska zemlja

Možete koristiti i dijatomejsku zemlju. Ona djeluje jako dobro, posebno na manje larve i nevjerovatno je jednostavna za upotrebu – ne miješa se sa vodom, nisu potrebne prskalice, a možete da je koristite sigurno u bilo koje doba dana.

Dijatomejska zemlja su fosilni ostaci starih algi koje su se nalazile u moru. Ona prekida egzoskelet i uzrokuje dehidraciju i umiranje larvi krompirove zlatice.

U pitanju je fini prah koji se pospe direktno na larve na lišću krompira. Djelotvorna je kada je suva, te ako mislite da je pospete rano ujutro, pričekajte da se rosa osuši. Takođe, obratite pažnju na vremensku prognozu, jer vam kiša nije potrebna.

Jako je važno da se pospe po larvama, a ne po cijelom listu, jer gde je pospete na list, tu prekida fotosintezu. Ne koristite je preventivno ili na biljkama koje nisu zaražene. Bube ubija u roku od jednog dana. Dakle, pospete danas i krompirove zlatice nema već sutra.
Vjetar, rosa i kiša će da je speru nakon nekoliko dana, a za to vrijeme štetočine će biti mrtve. Prilikom rada sa dijatomejskom zemljom preporučuje se nošećenje gumenih rukavica, zaštitnih naočara i maske za prašinu. Oni sprečavaju iritaciju kože, očiju, nosa i grla uzrokovanu organskom prašinom.

Dodatno: Rastvor mlijeka i soda bikarbone

Mnogi baštovani tvrde da je rastvor mlijeka i soda bikarbone uspješno otjerao krompirovu zlaticu iz njihovih bašta. Mi ćemo podijeliti kako su pravili rastvor, a vi nam javite rezultate. Rastvor se pravi tako što se litar mlijeka sipa u 5 litara vode, pa se doda jedna kašika soda bikarbone.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosaveti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...

Provozao avion ulicama Bukurešta (foto,video)

Rumun kupio avion za 36.000 evra, evo šta će uraditi s njim "Grdosija" će biti pretvorena u dom novog...