EP donio odluku: Ponovo ćemo moći mijenjati baterije mobilnih telefona

Datum:

Share post:

Novi zakon jača poziciju potrošača, a obavezuje proizvođače da dizajniraju baterije u uređajima na način da se mogu lako ukloniti ili zamijeniti.

Time je, između ostalog, stavljena tačka na praksu lijepljenja baterije na uređaj, što je sprečavalo kupca da je zamijeni, zbog čega bi morao da kupi potpuno novi uređaj.

“U anketi koju sam sprovela, 94 odsto građana smatra da bi baterije u uređajima trebalo lakše zamijeniti, dok je 57 odsto njih primijetilo da im se baterija smanjila nakon ažuriranja sistema. Ovim zakonom primoravamo proizvođače da odustanu od prakse ‘kupi-koristi-baci’, uz veću izdržljivost baterije i bolje informisane potrošače. Baterije će ponovo biti lakše skidati ili zamijeniti, a nosiće i etikete i QR kodove sa informacijama o njihovom kapacitetu, performansama, izdržljivosti itd”, objašnjava Borzan, hrvatska poslanica u EP.

Uvođenjem digitalnog pasoša za baterije zaokružiće se proces od proizvodnje do reciklaže baterija, a elektronski snimač u uređaju sadržaće sve informacije o životnom vijeku baterije.

“Pasoš za bateriju će biti dostupan putem QR kodova, a na taj način će potrošači moći da vide kakve su baterije ugrađene, kako se proizvode, kako se mogu popraviti, da li se mogu zamijeniti samo u cjelini“, kaže Borzan.

Pored toga, velike kompanije će morati da sprovedu dubinsku analizu kako bi se suočile sa društvenim i ekološkim rizicima nabavke, prerade i trgovine sirovinama, a minimalni nivoi obnovljenog kobalta, olova, litijuma i nikla će morati da se ponovo koriste u novim baterijama. Minimalni cilj prikupljanja prenosivih baterija do 2030. godine je 73%.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MEDALJA ZA BOKSERSKI KLUB RADNIK NA PRVENSTVU BIH – PERICA JOKOVIĆ ZLATNI (foto)

Na pojedinačnom prvenstvu BiH za mlade, koje se održalo u Bihaću, bokserski klub “Radnik” osvojio je pet medalja.  Perica Joković...

JZU Bolnica ”Sveti Vračevi” Bijeljina izražava žaljenje što je uvučena u prizemnu političku kampanju SPS (foto,video)

Veliku pažnju javnosti u Bijeljini je izazvala izjava predsjednika SPS Gorana Selaka prilikom gostovanja u emisiji Oko u...

Rodićeva (SPS): Svako neka radi kako mu savjest nalaže (foto,video)

Saopštenje za javnost SPS prenosimo u cjelosti: Nema te humane misije, plemenitog cilja ili dobrog djela koje zavist i...

Dr Sonja Karadžić – Jovičević: Protiv maskiranja političkih promocija u humanitarni rad po zdravstvenim ustanovama (foto)

Dr Sonja Karadžić - Jovičević: Protiv maskiranja političkih promocija u humanitarni rad po zdravstvenim ustanovama Veliku pažnju javnosti u...