Kako da vaš pas bude i dresiran i srećan?

Datum:

Share post:

Ljubitelji i vlasnici pasa znaju bolje nego iko koliko je važno da kućni ljubimci ipak poznaju određena pravila i ponašaju se u skladu sa njima. Nije manje važno ni to da vaš ljubimac na putu ka usvajanju određenih navika ne postane nesrećan i frustriran.
Kako biste imali veselog i razigranog, ali ipak psa naučenog određenom redu,, slijedite savjete iz narednih redova.

Šta je dresura i koje pse je moguće dresirati?

Dresura predstavlja obuku psa da na određenu komandu izvršava očekivanu, poželjnu radnju. Nisu sve rase pasa u podjednakoj mjeri pogodne za dresiranje, ali većinu ipak možemo podučiti barem najosnovnijim manirima i trikovima.

Kako biste naučili svog psa poželjnim oblicima ponašanja, možete unajmiti instruktora ili pokušati da sami sprovedete to u djelo. U tome vam može pomoći magazin o kućnim ljubimcima, kao i savjeti drugih vlasnika ljubimaca koji imaju iskustva u tome.

Počnite na vrijeme sa učenjem ljubimca navikama

Jedna od najvećih zabluda u vezi sa odgojem pasa jeste da treba čekati da poraste kako bi krenuo da uči nove, poželjne oblike ponašanja. Međutim, riječ je o potpuno pogrešnom načinu razmišljanja, jer na taj način otežavate i sebi i svom ljubimcu.

Mnogo ćete prije postići željene rezultate ako što prije krenete da usmjeravate vladanje vašeg psa – savjetuje se da počnete čim novi član vašeg doma stigne u vaše ruke. Naravno, i stariji psi mogu usvojiti nove obrasce, ali je potrebno više strpljenja i vremena.

Doslijednost je najvažnija

Bez obzira na to da li je riječ o najosnovnijim manirima ili dresura psa za određenu svrhu, neophodno je da pokažete istrajnost u onome što tražite od svog psa. To se odnosi i na sistem nagrađivanja. Ako ste za određeno ponašanje ustanovili nagradu, dajte je kad god pas ispuni očekivanja.

Ukoliko, na primjer, želite da vaš pas bude prije svega čuvar dvorišta i kuće, ne možete ga ohrabrivati da se mazi sa svakim vašim gostom, već ga morate usmjeravati da je tu da brani teritoriju od potencijalnih neprijatelja lavežom. Takođe, ako mu nekada dopuštate da boravi na krevetu, a nekada mu zabranjujete, on će biti zbunjen.

Pamćenje i učenje kod pasa zasnovano je na asocijacijama, što znači da oni memorišu i ponavljaju one oblike ponašanja koje ohrabrujete, a izbjegavaju one koje kažnjavate. Zato je važno da vaš odnos prema određenom ponašanju uvijek bude isti, kako bi pas što prije usvojio šta je kažnjivo, a šta zaslužuje nagradu.

Ne primjenjujte fizičko kažnjavanje

Fizičko kažnjavanje može dovesti do toga da vaš ljubimac postane izuzetno nesrećan i prepadnut, a u zavisnosti od svoje prirode, ispoljavaće to kroz agresiju ili povučenost. To je sigurno ono što svako ko voli svog psa želi da izbjegne.

Umjesto toga, bolje je da uvedete kaznu koja se odnosi na izopštavanje, tj. da određeno ponašanje sankcionišete udaljavanjem psa iz prostorije u kojoj trenutno boravite, slanjem psa u ćošak i sličnim metodama.

Da ukažete svom psu da je uradio nešto što ne treba da ponovi, može poslužiti i uskraćivanje nagrade na koju je navikao.

Obratite pažnju na ton kojim se obraćate svom psu

Kako biste kod svog psa podstakli željene obrasce ponašanja, neophodno je da sa njime imate dobru komunikaciju. Ukoliko je to slučaj, vaš pas će željeti da vas sluša i radi ono što mu naredite.

Glas je svakako jedna od glavnih spona između vas i vašeg ljubimca. Zato on treba da bude veseo i srećan kada ste zadovoljni njegovim ponašanjem, a bitno drugačiji kada niste.

Naredbe uvijek zadajte istim tonom, kako ne biste stvarali konfuziju u glavi psa. Razgovijetno i jasno, ali uobičajenom jačinom glasa saopštavajte mu šta treba da uradi. Čak i kada napravite grešku i izdavanju komande, nastavite da govorite istim načinom.
Tužnim i razočaranim glasom dajte mu do znanja da je uradio nešto što je neprihvatljivo, a otresito i glasno komuniciranje rezervišite samo za one situacije koje zahtijevaju oprez.

Izbjegavajte da u svim ovim situacijama koristite isti način obraćanja, jer će sve što govorite postati potpuno beznačajno za vašeg psa. Takođe, uskladite sa tim i govor tijela radi što potpunijeg efekta vaših reči.

Rana socijalizacija je izuzetno značajna

Jako je važno da od početka stvarate prilike u kojem će vaš pas imati kontakt sa drugim psima, a takođe i sa ljudima i djecom. Na taj način on se navikava na prisustvo drugih životinja i osoba i formira prema njima poželjno ponašanje.

Ukoliko dugo čekate da socijalizujete svog psa, vjerovatno ćete se suočiti sa njegovim nepoželjnim ponašanjem prema drugim bićima. Ispoljavaće agresiju ili prepadnutost u interakciji sa svakim ko nije vi, što je takođe put do nezadovoljnog ljubimca.

Ne zaboravite glavno – volite svog ljubimca!

Svaki voljen pas mora biti i srećan pas. Ne propuštajte priliku da ga pomazite, a kada god vas obraduje, raširite ruke i zagrlite ga u znak zadovoljstva.

Postupajte doslijedno i sa ljubavlju prema vašem ljubimcu i vrijeme provedeno sa njim pretvorite u zajedničku prijatnost, a ljubimca u svog vijernog i iskrenog prijatelja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: U Vaskrsu sabrana sva ljudska nada (foto)

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je predstojeći Vaskrs, ističući da je u njemu sabrana sva ljudska nada. "Ispovijedajući...

Zvezda pregazila Megu u prvom meču i napravila veliki korak ka finalu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege u prvom meču polufinala ABA lige i tako napravili veliki korak...

VUČEVIĆ: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je članstvo u ЕU nacionalni i strateški cilj Srbije, koja očekuje...

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...