KABINET GRADONAČELNIKA BIJELJINE: Kako i od čijeg novca su nabavljeni glasački listići

Datum:

Share post:

Saopštenje Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti:

„Gradonačelnik Bijeljine je 7. marta uputio Komisiji za sprovođenje opoziva pitanja vezana prije svega za glasanje putem pošte, kao i za procedure štampanja glasačkih listića i ostalog glasačkog materijala. Rok za slanje preporučene pošiljke sa biračkim paketom istekao je 4. marta, a iz sadržine zapisnika sa sjednica održanih u periodu od 17. februara (prva održana sjednica) do 3. marta, proizilazi da Komisija nije donosila nikakve odluke u vezi sa otpremanjem glasačkih listića za glasanje putem pošte, već da je samo nekim od članova komisije dala zaduženje.

S tim u vezi, Gradonačelnik je Komisiji dopisom postavio sljedeća pitanja:

– Da li je Komisija postupila u skladu sa odredbama člana 4.21 Pravilnika na način da je za svakog od 2200 birača sa pravom glasa putem pošte zaključno sa 04.03.2023. godine uputila preporučenom poštom birački paket sa dokumentacijom propisanom članom 4.21 stav 1. tačkama a, b, v i g, o čemu kao dokaz mora postojati povratnica za svakog od birača koji je upisan u izvod iz CBS?

– Da li je provedena tenderska procedura u vezi sa nabavkom glasačkog materijala?

– Da li je Komisija donijela bilo kakvu odluku u vezi sa izborom firme koja je štampala glasačke listiće, i ako jeste po čijem nalogu, s obzirom na to da Stručna služba Skupštine grada Bijeljina nije donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke?

– Da li je zaključen Ugovor u vezi sa nabavkom glasačkog materijala, i ako jeste, sa kojom firmom?

– Kada je dopremljen glasački materijal?

Na ova pitanja nažalost nismo dobili nijedan odgovor, nego samo kratak dopis kojim nas obavještavaju da nemaju obavezu niti ovlaštenje da nama dostavljaju izvještaje o svom radu.

Ipak smatramo da je Komisija bila u obavezi da odgovori na pitanje, uzimajući u obzir važnost ove teme za građane Bijeljine, jer netransparentna štampa glasačkih listića i drugog glasačkog materijala baca sijenku na legalnost cijelog procesa organizacije procesa opoziva.

Mišljenja smo da ukoliko Komisija za sprovođenje opoziva ne želi da na ova pitanja odgovori Kabinetu gradonačelnika, trebala bi odgovore da pruži građanima Bijeljine.

S obzirom na to da vrijednost nabavke glasačkih listića i drugog glasačkog materijala nije zanemarljiva i da nije po procedurama da se glasački materijal samo tako najednom pojavi, jasno je da Komisija svima nama duguje odgovarajuća objašnjenja kako se do dostavljenog glasačkog materijala došlo.

Da li su članovi Komisije dobili na poklon navedeni materijal, ili se radi o anonimnom donatoru, lokalnom ili možda iz Banjaluke?!

Svi mi imamo pravo na te informacije.

Kabinet Gradonačelnika“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pozorišna radionica za mlade Bijeljine

„Gluma ili san o strasti“ naziv je radionice za srednjoškolce i studente koju Centar za kulturu “Semberija” u...

ELEKTRO BIJELJINA: U nedjelju počinje remont čvornih trafo stanica

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u nedelju 2. aprila 2023. godine, započeti aktivnosti na remontima...

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...