ZAVRŠENI IZBORI U HRVATSKOJ: Ko će formirati vlast – HDZ ili SDP?

Datum:

Share post:

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 59 mandata, a koalicija „Rijeke pravde“ predvođena SDP-om dobija 43 mandata, pokazuje druga izlazna anketa po zatvaranju birališta.

  • HDZ 59
  • Rijeke pravde (SDP) 43
  • Domovinski pokret 13
  • Možemo 10
  • Most 11
  • IDS 2
  • Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec) 1
  • Fokus 1

Ko će sastaviti Vladu ne zna se, a prema rezultatima neće se ni saznati tako brzo. Izvjesno je da se Vlada neće moći formirati bez HDZ-a i SDP-a. Ko će činiti koaliciju oko ove dvije stranke nije jasno.

Analitičari da kažu da će SDP teško sastaviti Vladu, a HDZ još teže. Prema njima, SDP-u treba široka koalicija, a sa HDZ-om neće niko.

Za formiranje Vlade potrebno je 76 mandata. Ako HDZ dobije podršku manjina imao bi 67 mandata, a 70 s dijasporom. DP, Most i Možemo tvrde da oni sigurno neće sa HDZ-om. Ako bi „Rijeka pravde“ (SDP), DP, Most i Možemo napravili koaliciju imali bi 77 mandata, ali čini se i da je to skoro nemoguće jer međusobno ne žele saradnju.

Postoji opcija manjinske vlade kažu analitičari.

„Naime, Možemo je prije izbora već napomenuo kako su spremni podržati manjinsku vladu na čelu sa SDP-ovom koalicijom u kojoj ne bi učestvovali, ali bi je podržavali. Potvrdila je to i Danijela Dolenec danas te rekla kako postoji dobra šansa da se to dogodi. Istovremeno, Mostov Božo Petrov rekao je za HRT da bi „HDZ trebalo poslati u opoziciju“. Ako bi se gledali rezultati anketa, SDP-ove Rijeke pravde bi zajedno s Možemo, Mostom, IDS-om, Fokusom, Nezavisnom listom Sjever te manjinam imali tačno 76 ruku, što bi bilo dovoljno za sastavljanje vlade. Ali, još treba pričekati službene rezultate“, piše Indeks.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, iako je više bilo protiv i uzdržanih. Nacrt rezolucije je...

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...