ZAVRŠENI IZBORI U HRVATSKOJ: Ko će formirati vlast – HDZ ili SDP?

Datum:

Share post:

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 59 mandata, a koalicija „Rijeke pravde“ predvođena SDP-om dobija 43 mandata, pokazuje druga izlazna anketa po zatvaranju birališta.

  • HDZ 59
  • Rijeke pravde (SDP) 43
  • Domovinski pokret 13
  • Možemo 10
  • Most 11
  • IDS 2
  • Nezavisna platforma Sjever (Matija Posavec) 1
  • Fokus 1

Ko će sastaviti Vladu ne zna se, a prema rezultatima neće se ni saznati tako brzo. Izvjesno je da se Vlada neće moći formirati bez HDZ-a i SDP-a. Ko će činiti koaliciju oko ove dvije stranke nije jasno.

Analitičari da kažu da će SDP teško sastaviti Vladu, a HDZ još teže. Prema njima, SDP-u treba široka koalicija, a sa HDZ-om neće niko.

Za formiranje Vlade potrebno je 76 mandata. Ako HDZ dobije podršku manjina imao bi 67 mandata, a 70 s dijasporom. DP, Most i Možemo tvrde da oni sigurno neće sa HDZ-om. Ako bi „Rijeka pravde“ (SDP), DP, Most i Možemo napravili koaliciju imali bi 77 mandata, ali čini se i da je to skoro nemoguće jer međusobno ne žele saradnju.

Postoji opcija manjinske vlade kažu analitičari.

„Naime, Možemo je prije izbora već napomenuo kako su spremni podržati manjinsku vladu na čelu sa SDP-ovom koalicijom u kojoj ne bi učestvovali, ali bi je podržavali. Potvrdila je to i Danijela Dolenec danas te rekla kako postoji dobra šansa da se to dogodi. Istovremeno, Mostov Božo Petrov rekao je za HRT da bi „HDZ trebalo poslati u opoziciju“. Ako bi se gledali rezultati anketa, SDP-ove Rijeke pravde bi zajedno s Možemo, Mostom, IDS-om, Fokusom, Nezavisnom listom Sjever te manjinam imali tačno 76 ruku, što bi bilo dovoljno za sastavljanje vlade. Ali, još treba pričekati službene rezultate“, piše Indeks.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JOVICA, LJUBICA I BORIS: Kada jedna ekipa opstaje godinama, ljudi imaju više povjerenja i lakše se dolazi do pozitivnih rezultata (video)

Poznati trojac Jovica Ivanović, Ljubica Matić i Boris Trakilović, bili su gosti portala Dešavanja u Bijeljini i "Pjesme...

MANDIĆ: Ne glasati za rezoluciju o Srebrenici (foto)

Predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić upozorio je da bi se Crna Gora glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u...

OSTOJIĆ, BO RS: „Rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv Srba i Srpske, narušiće mir i stabilnost“

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) jednoglasno je ocijenila da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro, da...

RANKA MIŠIĆ: Novim sistemom obračuna plata izbjeći sivu zonu

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je Srpskoj neophodan novi sistem obračuna plata kako...