Dr Vasilić, Dom zdravlja Bijeljina: SZO bi trebalo da formira smjernice i preporuke koje bi bile osnov za reformu zdravstvenog sistema u BiH (foto)

Datum:

Share post:

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci 15.-16. aprila 2024. godine organizovana je konferencija u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije/EU „Podrška EU reformi zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini – Ostvarivanje potencijala reformi zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini vođenih primarnom zdravstvenom zaštitom“.

Dijalog/konferencija osmišljena je i planirana u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH kako bi usmjerili razvoj projekta i pomogli zdravstvenim vlastima i zdravstvenim radnicima u BiH da ažuriraju i dalje razvijaju postojeće sisteme isporuke usluga primarne zdravstvene zaštite.

Za ovu konferenciju Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Kancelarija za Bosnu i Hercegovinu uspjeli su okupiti snažan tim stručnjaka i konsultanata SZO, na čelu sa gospodinom Crisom Scotterom, savjetnikom za ljudske resurse za zdravstvenu politiku iz Regionalne kancelarije SZO za Evropu. Konferenciji su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gospodin Alen Šeranić, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH gospodin Goran Čerkez, predstavnik odjela za zdravstvo Brčko distrikta gospodin Sead Šadić, te brojni predstavnici javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija.

U ime Doma zdravlja Bijeljina i Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske poziv za učešće je dobio dr Zoran Vasilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

“Tokom dva dana dijaloga i rada u grupama zaključeno je da su najveći izazovi trenutno nedostatak ljudskih resursa na primarnom nivou zdravstvene zaštite, posebno u porodičnoj medicini, finansiranje primarne zdravstvene zaštite sa akcentom na prevenciju, te potreba za unapređenjem i usklađivanjem kurikuluma i obrazovnih planova i programa zdravstvenog osoblja. Na osnovu uvida u trenutno stanje i izvještaja sa konferencije, SZO bi trebalo da formira smjernice i preporuke koje bi bile osnov za reformu zdravstvenog sistema u BiH” naveo je dr Zoran Vasilić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...

Uspješna Srpska ’’dr Zlatko Maksimović’’ predala CiK prijavu za Lokalne izbore – za odbornike i za gradonačelnika Bijeljine

Uspješna Srpska ’’dr Zlatko Maksimović’’ predala je Centralnoj izbornoj komisiji prijavu za predstojeće lokalne izbore, za oba nivoa,...