Dr Vasilić, Dom zdravlja Bijeljina: SZO bi trebalo da formira smjernice i preporuke koje bi bile osnov za reformu zdravstvenog sistema u BiH (foto)

Datum:

Share post:

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banja Luci 15.-16. aprila 2024. godine organizovana je konferencija u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije/EU „Podrška EU reformi zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini – Ostvarivanje potencijala reformi zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini vođenih primarnom zdravstvenom zaštitom“.

Dijalog/konferencija osmišljena je i planirana u saradnji sa zdravstvenim vlastima u BiH kako bi usmjerili razvoj projekta i pomogli zdravstvenim vlastima i zdravstvenim radnicima u BiH da ažuriraju i dalje razvijaju postojeće sisteme isporuke usluga primarne zdravstvene zaštite.

Za ovu konferenciju Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Kancelarija za Bosnu i Hercegovinu uspjeli su okupiti snažan tim stručnjaka i konsultanata SZO, na čelu sa gospodinom Crisom Scotterom, savjetnikom za ljudske resurse za zdravstvenu politiku iz Regionalne kancelarije SZO za Evropu. Konferenciji su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gospodin Alen Šeranić, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH gospodin Goran Čerkez, predstavnik odjela za zdravstvo Brčko distrikta gospodin Sead Šadić, te brojni predstavnici javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija.

U ime Doma zdravlja Bijeljina i Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske poziv za učešće je dobio dr Zoran Vasilić, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

“Tokom dva dana dijaloga i rada u grupama zaključeno je da su najveći izazovi trenutno nedostatak ljudskih resursa na primarnom nivou zdravstvene zaštite, posebno u porodičnoj medicini, finansiranje primarne zdravstvene zaštite sa akcentom na prevenciju, te potreba za unapređenjem i usklađivanjem kurikuluma i obrazovnih planova i programa zdravstvenog osoblja. Na osnovu uvida u trenutno stanje i izvještaja sa konferencije, SZO bi trebalo da formira smjernice i preporuke koje bi bile osnov za reformu zdravstvenog sistema u BiH” naveo je dr Zoran Vasilić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JOVICA, LJUBICA I BORIS: Kada jedna ekipa opstaje godinama, ljudi imaju više povjerenja i lakše se dolazi do pozitivnih rezultata (video)

Poznati trojac Jovica Ivanović, Ljubica Matić i Boris Trakilović, bili su gosti portala Dešavanja u Bijeljini i "Pjesme...

MANDIĆ: Ne glasati za rezoluciju o Srebrenici (foto)

Predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić upozorio je da bi se Crna Gora glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u...

OSTOJIĆ, BO RS: „Rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv Srba i Srpske, narušiće mir i stabilnost“

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) jednoglasno je ocijenila da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro, da...

RANKA MIŠIĆ: Novim sistemom obračuna plata izbjeći sivu zonu

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je Srpskoj neophodan novi sistem obračuna plata kako...