Iz programa "Startap Srpska" za Bijeljinu oko milion KM

Datum:

Share post:

Kroz nekoliko programa zapošljavanja i samozapošljavanja finansiranih od Vlade Srpske i Zavoda za zapošljavane u Bijeljini su 72 lica pokrenula vlastiti posao. Ove godine po svim programima za Bijeljinu je odobreno oko milion KM. Iako zbog pandemije ove godine nije realizovan program "Startap Srspka", pozitivna iskustva učesnika iz prošle godine pokazuju njegovu punu opravdanost.

Uz novčanu podršku Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske programom podsticaja razvoja preduzetništvu kod mladih dobi do 35 godina "Startap Srpska" inženjer poljoprivrede Stefan Simić iz Bijeljine otvorio je preduzeće za preradu i konzervisanje voća i povrća ,a njegov finalni proizvod prve godine je suva šljiva. U sušaru i liniju za preradu suve šljive uložio je 50.000 KM, a 70 odsto sredstava dobio je putem projekta dok je 30 odsto obezbijedio sam.

– Uslov u projektu startap bio je da preduzetnik bude mlađi od 35 godina i da bude stalno zaposlen u naredne tri godine. Јa u firmi trenutno imam dva stalno zaposlena radnika, a u toku sezone sušenja imam povećan broj radnika – kaže Simić.

Vasilije Milić pridružio se ocu u stolarskoj radionici gdje se bave proizvodnjom pločastog namještaja. Dobio je 33.000 KM bespovratnih sredstava koja su mu dobro došla za kupovinu novih mašina.

– Nove mašine će mi olakšati rad. U početku smo radili samo otac i ja, a sada smo zaposlili još dva radnika.

Što se tiče  mašina, za sada za naš kapacitet je dovoljan broj, ali planiramo u budućnosti da proširimo proizvodnju, da napravimo svoj objekat, jer trenutno plaćamo zakupninu – kaže Milić.

U prethodne dvije godine startap programom finansirano je 12 lica. Iznosi su bili od 20.000 do 50.000 KM, zavisno od djelatnosti. Uslovi su bili da svaki učesnik ima svoja ulaganja od 30 odsto, što u novcu, što u opremi i da tri godine neprekidno zadržava opremu i ne prekida sa radom, pojasnio je Željko Kusturić, viši stručni saradnik za programe samozapošljavanja u Birou za zapošljavanje Bijeljina.

Ove godine u bijeljinskom Birou za zapošljavanje odobreno je 30 zahtjeva za samozapošljavanje. Od toga su osam demobilisani borci i RVI, šestoro su djeca poginulih boraca i 16 su lica u privredi.

– Ove godine za demobilisane borce i RVI iznos je podignut na 7.000 po osobi, za djecu poginulih boraca taj iznos je 8.000, a u privredi je taj iznos 5.000 KM – dodaje Kusturić.

Uskoro će biti objavljen javni poziv gdje će kroz Program lokalnog partnersta Zavod za zapošljavanje i grad Bijeljina finansiratu pokretanje preduzetničke djelatnosti u oblasti zanatstva. Ovim programom predviđeno je da osam lica dobiju po 5.000 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JELENA TRIVIĆ: Paradoks je da pravosnažno osuđivani investitor podnosi Krivičnu prijavu protiv nekog ko ukazuje na kršenje Zakona (foto)

-Nažalost, paradoks je da investitor, koji je inače pravosnažno osuđivan, podnosi Krivičnu prijavu protiv nekog ko ukazuje na...

JOVICA, LJUBICA I BORIS: Kada jedna ekipa opstaje godinama, ljudi imaju više povjerenja i lakše se dolazi do pozitivnih rezultata (video)

Poznati trojac Jovica Ivanović, Ljubica Matić i Boris Trakilović, bili su gosti portala Dešavanja u Bijeljini i "Pjesme...

MANDIĆ: Ne glasati za rezoluciju o Srebrenici (foto)

Predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić upozorio je da bi se Crna Gora glasanjem za rezoluciju o Srebrenici u...

OSTOJIĆ, BO RS: „Rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv Srba i Srpske, narušiće mir i stabilnost“

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) jednoglasno je ocijenila da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro, da...