OSTOJIĆ, BO RS: „Rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv Srba i Srpske, narušiće mir i stabilnost“

Datum:

Share post:

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) jednoglasno je ocijenila da rezolucija o Srebrenici ne donosi ništa dobro, da će narušiti ionako krhke mir i stabilnost u BiH i da je usmjerena protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je donesen zaključak kojim su podržani sloga i jedinstvo političkih partija na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske prilikom usvajanja Izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić istakao je da je ocijenjeno da je izvještaj nezavisan, nepristrasan i objektivan jer je donesen od kompetentnih stručnjaka, te da je u njemu konstatovano da na području Srebrenice 1995. godine nije počinjen genocid.

Ostojić je istakao da je Skupština oštro osudila inicijativu da se u Generalnoj skupštini UN glasa o rezoluciji o Srebrenici koja je usmjerena protiv srpskog naroda jer mu se želi staviti etiketa da je genocidan.

„Još veći je apsurd taj što je srpski narod u cijelom prošlom vijeku, posebno u Drugom svjetskom ratu, preživio genocid i sad ti koji su preživjeli proglašavaju se genocidnim na prijedlog od onih koji su počinili taj genocid“, rekao je Ostojić.

Ostojić je ukazao i da je konstatovano da je od 1996. godine na sceni konstanto urušavanje Republike Srpske i unitarizacija BiH što se želi učiniti i rezolucijom.

On je dodao da je takođe konstatovano da među srpskom narodom i političkim partijama ne postoji onaj kapacitet sloge i jedinstva koji su neophodni da se Srpska sačuva, a smatraju da su jedino sredstvo borbe u ovom trenutku sloga i jedinstvo čitavog srpskog korpusa.

„S tim u vezi donijeli smo zaključak kojim zahtijevamo da se što prije uspostavi sloga i jedinstvo unutar Republike Srpske i da se opštim konsenzusom definišu opšti nacionalni interesi s ciljem očuvanja Srpske“, istakao je Ostojić.

Ostojić je naveo da su on i Predsjedništvo BORS-a zaduženi da na sastanak pozovu sve relevantne faktore od predstavnika političkih partija, Srpske pravoslavne crkve, akademske zajednice, nevladinog sektora i drugih važnih subjekata da bi se o tome razgovaralo.

„Skupština je rekla da su oni koji ne budu sarađivali sigurno ti koji stavljaju svoje lične interese ispred Republike Srpske i srpskog naroda“, naglasio je Ostojić.

Član Odbora RVI Skupštine BORS-a Dušan Mastikosa najvažnijim zaključkom smatra poštovanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aneksa, kao i da se u svim mogućim elementima prezentuje da se rješenja dođe razgovorom unutar tri naroda i dva entiteta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SDS i PDP: Vlast može donositi odluke i bez opozicije

SNSD i koalicioni partneri imaju većinu i mogu donositi sve odluke bez opozicije, saopšteno je iz SDS-a. Iz SDS-a...

STEVANDIĆ: „Sutra konačna odluka o izborima, opozicija od početka radila sa Šmitom“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima...

DODIK: „Kukavički čin opozicije“

SNSD se odazvao pozivu na današnji sastanak, jer je zainteresovan za sudbinu Republike Srpske. Rekao je to lider SNSD...

Snažno nevrijeme pogodilo dijelove BiH

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i gradom pogodilo je okolinu Mrkonjić Grada, Kneževa, Bugojna i Viteza. Prema najavama,...