Interaktivna radionica i predavanje dr Ranka Rajovića u Bijeljini (foto, video)

Datum:

Share post:

Na platou bijeljinske Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, danas su otvoreni „Dječiji dani kulture“ bogatim kulturnim programom predškolskih ustanova, kao i Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“.

U Bijeljini otvoreni „Dani dječije kulture“ (foto, video)

Bogat program ove manifestacije nastavljen je interaktivnom radionicom „Učenje kroz igru“ i interaktivnim predavanjem „Škola budućnosti“ dr Ranka Rajovića. Pred prepunom salom bijeljinske Biblioteke, dr Rajović je održao radionicu sa najmlađima i predavanje roditeljima i prosvjetnim radnicima, a vezano za NTC program za edukaciju roditelja i djece.

„Hteli smo da pokažemo da učenje može da ide drugačije. Pokazali smo metode koje su sastav ni deo NTC kviza na RTS. Da deca vide da mogu ključne reči i lekcije da se uče kroz smeh i igru. Mislim da smo u tome uspeli. Videli smo da su na kraju bili nasmejani. Fokus je sat vremena bio vrhunski, a čak smo i učiteljima pokazali kako neke metode mogu da se koriste. Cilj je da pokažemo da u školu može da se ide bez stresa, da se ne plaše za ocenu, da ih učimo da misle, jer tako mogu da nauče lekciju“, rekao je dr Rajović.

Rajović kaže da je suština da urade lekcije koje liče na igru, a da svi gubimo korake kada je u pitanju obrazovanje, jer se okruženje mnogo mijenja, a ono utiče na razvoj svih kognitivnih sposobnosti.

„Lako je pokazati roditeljima i učiteljima, jer oni to shvataju, ali treba raditi jer su to potpuno nove metode. Znači, treba uložiti neki trud. Učenici svakako brže shvate nego mi i onda tu počinje učenje kroz igru. Imamo mnogo iskustva, vidimo da to funkcioniše, samo da imamo više volje kod učitelja da prihvate nove metode, jer ovo nisu učili na fakultetu. Dobro je da roditelji shvataju da treba nešto da se mijenja, jer od učenja napamet nema ništa. Djeca ne treba da uče za ocjenu, nego za znanje koje je trajno i koje dijete treba kasnije da povezuje“, objasnio je dr Rajović.

Prema njegovim riječima, moguće je uticati na slabiju koncentraciju i rasutu pažnju kod djece, jer se ti „nedostacija“ javljaju zbog smanjenja duboke regije mozga koja utiče i na empatiju. 

„Mi imamo djecu sa smanjenom empatijom, fokus je kratak, ne mogu da uče duže od 15 minuta, a sad druge strane nauče da odmah dobiju sve od roditelja, igračke, poklone… Ako ih pustimo u virtuelne svetove gde se sve brzo dešava, oni naviknu da odmah sve dobiju šta požele i ako nešto ne može – frustracija je visoka, prag tolerancije ne postoji i onda ulazimo svi u veliki problem, pa je bitno da bar neke pokažemo roditeljima kako bi oni bili svesni da od njih puno zavisi. Neka oni urade svoj deo posla, a mi ćemo u vrtićima i školama da prilagođavamo program u odnosu na okruženje, pa ćemo svi zajedno nešto i napraviti“, rekao je Rajović.

On je istakao da je moguće moderne tehnologije iskoristiti u pozitivne svrhe, ali je potrebno odrediti granicu, kada i koliko su one korisne, a da te granice ne određuje dijete, jer to onda ne vodi nikuda. Roditelj i učitelj je taj koji postavlja granice, a u viruelnom svijetu samo deset ili dvadeset procenata sadrži korisne informacije.

Direktor Biblioteke Željana Arsenović istakla je zadovoljstvo zbog gostovanja dr Ranka Rajovića, dodatno zbog toga što je prva biblioteka u Republici Srpskoj u kojoj gostuje upravo bijeljinska Biblioteka.

„Svi koji pratimo i cjenimo njegov rad znamo koliko je zadovoljstvo slušati ga i sigurna sam da je mnogo novih stvari koje možemo da čujemo, naučimo, ali i onih kojih treba da se podsjetimo“, rekla je Arsenovićka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...