Ima NADE za dobar prinos kukuruza u SEMBERIJI

Datum:

Share post:

Semberski ratari su nakon posljednjih kiša odahnuli, jer su proljetni usjevi dobili neophodnu vlagu za dalji razvoj, a stvoreni su adekvatni uslovi  i za primjenu potrebnih agro-tehničkih mjera.

– „Kukuruz je trenutno u fazi kada se korektivni tretmani za zaštitu od korova polako privode kraju, a s obzirom da smo u prethodnom periodu imali suvo vreme i optimalne faze porasta biljke, moglo bi se reći da su bili idealni uslovi za suzbijanje korova“, kaže za portal Dešavanja u Bijeljini Gordana Gajić, diplomirani inženjer poljoprivrede i ističe da je situacija na njivama  šarolika.

 
 
– „Tamo gde je ozbiljan i odgovoran pristup proizvođača prema proizvodnji ove kulture a samim tim i zaštiti od korova, situacija je dobra i njive su čiste. Padavine su usledile baš kada su najpotrebnije za kukuruz i ubrzale porast biljke. To može imati i jednu negativnu posledicu a to je da može doći do ponovnog nicanja korova ili eventualnog oporavaka tretiranog korova, tamo gde herbicidi nisu djelovali do kraja ili je korov bio prerastao u trenutku prskanja. Imajući u vidu da kukuruz intenzivno raste i da je dominantniji, to ne bi trebalo da napravi problem. Imamo i situacija gde ljudi ne obilaze redovno svoje parcele i ne prate porast ni korova ni kukuruza ili smatraju da sav korov treba dobro da poraste pa da ga onda tretiraju, i tu nastaje problem. Herbicidi ne mogu biti čaroban štapić, oni jednostavno imaju optimalno vreme kada se primenjuju i kada je u pitanju porast korova i kukuruza. Ostaje nam da pratimo dalju situaciju i da pomognemo proizvođačima koji još nisu obavili zaštitu od korova birajući pri tome herbicide koji mogu da se primene u kukuruzu posle 7 lista, naravno terba da bude na umu da se začetak klipa formira kada je kukuruz u fazi 6-7 lista i da neki herbicidi npr. a.m. dikamba, negativno utiču na biljku ako se primjene kasnije“, savjetuje Gajićeva.


 
U narednom periodu predstoji prihrana kukuruza i međuredo kultiviranje ili špartanje, a prema trenutnom stanju, ima mjesta za optimizam.
 
– „Što se tiče daljeg toka razvoja kukuruza, trenutna situacija i sa vremenom i sa stanjem useva bi mogla da nagovesti jednu rodnu godinu. Mada, imajući u vidu sve ove klimatske promene koje se dešavaju, ne može se ništa sa sigurnošću prognozirati. Nama ostaje da se nadamo da ako se po jutru dan poznaje, da bi mogli da očekujemo dobar prinos“, s optimizmom ističe za Dešavanja u Bijeljini Gordana Gajić.
 
Dešavanja u Bijeljini
izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
                                              
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan PREMINUO Mirza Delibašić

Na današnji dan 2001. godine napustio nas je jedan od najboljih košarkaša ibsportista, Mirza Delibašić. Delibašić je preminuo 2001....

1/8 FINALA KUPA SRPSKE U FUTSALU: KMF Radnik MD Shop u Goraždu

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas su izvučeni parovi osmine finala Kupa Republike Srpske u futsalu, piše...

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...