Humanitarna pomoć iz Republike Srpske danas upućena u Tursku (foto, video)

Datum:

Share post:

Iz Republike Srpske za Tursku je danas krenulo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći za područja pogođena zemljotresom.

Kamione na put dug 1.200 kilometara sa humanitarnom pomoći iz kruga fabrike “Sava Semberija” u Bijeljini ispratili su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, zajedno sa predstavnicima Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Ministar Šeranić istakao je da je razgovarao i sa ambasadorom Turske u Banjaluci o angažovanju medicinskog kadra i ljudi koji tamo mogu pružiti medicinsku pomoć, međutim, kako su rekli, medicinska pomoć za sada nije potrebna.

„Vlada Republike Srpske je svojim kapacitetima obezbijedila preko 430 tona pomoći prije svega hrane, a svakako i ćebadi koja se nalazi u okviru ove pomoći. Ono što je bilo važno, jeste da koordinišemo sa Republikom Turskom, sa ambasadom Turske i njihovim konzulatom u Banjaluci, kako bismo tačno znali šta je to što im je neophodno za stanovništvo u Turskoj, s obzirom da oni ulaze u drugu fazu sanacije katastrofe koja ih je zadesila“, rekao je Šeranić, te izrazio nadu da će na ovaj način pomoći narodu u Turskoj.

Šeranić je ovom prilikom pohvalio aktivnosti Crvenog krsta Republike Srpske i Crvenog polumjeseca iz Republike Turske koji su zajedno koordinisali aktivnostima vezanim za pomoć ugroženom narodu u Turskoj.

Ministar Minić je istakao je da je važno da pomoć bude blagovremena, ali i realna potreba stanovnicima u ugroženim područjima, te se zahvalio svim ljudima koji su pomagali da se pošalje pomoć Turskoj.

„Bitno je da pomoć dođe na vrijeme, a mogli smo čuti i od naših kolega iz Turske da je do sada pomoć dolazila stihijski, međutim, ovde se konkretno radi o konzerviranoj hrani, o ćebadima, upravo o onome što u ovom momentu treba građanima Turske u ugroženim područjima“, kaže Minić.

Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske, rekao je da Crveni krst posljednjih 20 dana radi na akciji prikupljanja pomoći stanovnicima Turske, te je izrazio zahvalnost Republici Srpskoj na konkretno pomoć.

„Pomoć koju smo danas uputili sigurno će značiti našim kolegama iz Turskog Crvenog polumjeseca koji su naši istinski partneri, a Crveni polumjesec će ovu pomoć raspodjeliti svim krajnjim korisnicima. Vrijednost pošiljke je preko 1.400.000KM. Mogu da kažem da živimo u jako teškim vremenima, u vremenima kada svaka organizacija, pojedinac i institucija koja se odaziva ovakvom pozivu, kada treba pomoći drugima u nevolji, šalje jedne dobre vibracije i energiju i zadovoljstvo mi je što predstavljam porodicu humanitarnog karaktera. Sigurno je da Crveni krst Republike Srpske ima svoju budućnost i odgovornost“, naglasio je Lazić.

Lazić je dodao da Crveni krst Republike Srpske prikuplja i novčana sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, s obzirom da je humanitarnu pomoć, putem Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, jako teško dostaviti. Kako je rekao, prekosutra će biti donijeta odluku o raspodjeli novčanih sredstava prema Siriji i Turskoj.

Za sada je prikupljeno oko 450.000KM putem poziva na humanitarni broj na 17023, kao i putem humanitarnog žiro računa.

Amina Kurtagić, pomoćnik šefa delegacije Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, izrazila je zahvalnost svima koji su učestvovali u prikupljanju pomoći. Kako kaže Amina, ovakve teške situacije spajaju ljude i pokazuju solidarnost u svijetu.

„Mi smo navikli na dobro od građana u našoj državi. Zaista je vrijedno istaći da se radi o vrijednoj i sigurno jednoj od najznačajnih donacija koja je došla iz ove države. Zasigurno će poslužiti narodu koji je u 30 sekundi ostao bez svega“, kaže Kurtagić.

Snažni zemljotresi pogodili su Tursku 6. februara. Potresi su se osjetili i u susjednim zemljama, najviše u Siriji, u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ljudi. Broj poginulih u Turskoj premašio je 42.000 ljudi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini organizovana Panel diskusija “U harmoniji sa prirodom” (foto, video)

U Etno Selu Stanišići u Bijeljini, danas je održana Panel diskusija pod nazivom “U harmoniji sa prirodom –...

ĆORIĆ: Zajedničkim TAG uređajem kroz Republiku Srpsku, Srbiju i Federaciju BiH do početka turističke sezone

Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ bio je gost u jutarnjem programu RTS povodom juče potpisanog...

Juniori KMF “Radnika” šampioni regularnog dijela

Saopštenje KMF “Radnik MD Shop” prenosimo u cjelosti: “Prije početka sezone zacrtali smo cilj da napravimo jaku, kvalitetnu okosnicu...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...