Hrvatski vatrogasci protiv države: Prodaju vatrogasna vozila i vatrogasni dom

Datum:

Share post:

Koliko hrvatskim vlastima vrijede život i zdravlje Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca s Kornata?

Je li doista bilo u interesu države i građana da se više od deset godina vode sudski postupci i jedinom preživjelom iz kornatske tragedije osporava pravo na odštetu? U čijem se interesu ODO Zagreb žalilo na prvostupanjsku presudu po kojoj je Lučiću dosuđen dio odštete i je li ta žalba uistinu bila nužna?

Zašto se država nije nagodila i isplatila mu naknadu? Zašto i u čijem interesu vrh vlasti šuti? Ni premijer Andrej Plenković niti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nitko iz aktualne vlasti, naše političke elite, nije niti jednom riječju, koliko je poznato, u javnosti komentirao nedavni prosvjed vatrogasaca DVD-a Tisno i njihovih kolega iz drugih DVD-ova koji su ukazali na problem neisplate odštete Frani Lučiću?

Na adrese ministra pravosuđa, premijera i predsjednice poslali smo upite, ali odgovore nismo dobili. Frane i njegovi prijatelji na Kornatima nisu izgorjeli za njih. Ali jesu za nas! Vatrogasci, potvrdilo se to u međuvremenu nebrojeno puta, jesu naši heroji, pa će Slobodna Dalmacija svaki dan, baš svaki, tražiti odgovore na sva ova pitanja.

TESTNA REKLAMA

„Pilat“ ćemo ih dok se ne udostoje odgovoriti ili dok se napokon ne riješi problem Frane Lučića. To nema veze s politikom jer su se ljudi i stranke na vlasti mijenjale, a problem je ostao isti.

To je naš dug prema Dinu KlarićuIvici CrvelinuTomislavu CrvelinuAnti Crvelinu, Ivanu MarinovićuMarku Stančiću, Gabrijelu SkočićuHrvoju StrikomanuJosipu LučićuKarlu ŠeverdijiMarinku KneževićuAnti Juričev-Mikulinu i jedinom preživjelom – Frani Lučiću.

To je naš dug prema čovjeku kojeg je naša država svojim bešćutnim birokratiziranjem dovela do toga da je 30. kolovoza prošle godine, na 11. obljetnicu tragične pogibije njegovih 12 kolega na Kornatima poručio da im zavidi što su mrtvi i što i on nije s njima.

– Kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako ne dolazi. Razlog je što sam nastradao spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojom žrtvom i ozljedama, i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima. Zato pozivam tu istu vlast da mi objasni zašto mi to radi i da prestane s time – kazao je tada Lučić.

No, s obzirom na nedavnu odluku ODO-a Zagreb – koji zastupa interese države – da se žale na nepravomoćnu presudu, jasno je da će se njegova agonija nastaviti. Unedogled, s obzirom na brzinu hrvatskog pravosuđa u ovakvim slučajevima.

– Nedavno je donesena nepravomoćna presuda i nadali smo se da će agonija završiti te smo s tom nadom uputili jedan dopis na adresu Ureda predsjednice, predsjednika Vlade, na Ministarstvo pravosuđa kao apel da se ne žale na donesenu presudu, da prihvate obvezu i napokon isplate odštetu. Naravno, odvjetništvo se žalilo i time je još jednom produžena agonija kojoj nema kraja – pojasnio je na nedavnom prosvjedu predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo.

Razgovarali smo jučer i s Ivanom Klarinom, načelnikom općine Tisno, koji je na tu poziciju došao nedugo nakon kornatske tragedije. Ponovio je kako smatra da je odluka suda u Zagrebu bila dobar temelj da se donese politička odluka kojom bi se riješio problem odštete Frani Lučiću.

– Uopće me ne čudi što nitko iz vrha vlasti nije komentirao niti nas kontaktirao nakon prosvjeda jer se ponašaju kao pravi birokrati bez imalo suosjećajnosti prema tom mladom čovjeku koji je preživio pakao. Još 2015. godine Frane i ja smo osobno bili kod tadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Zaključak je bio da će se pričekati odluka zagrebačkog Općinskog suda, evo upravo ova na koju je uložena žalba, te da će se onda ona uputiti na Vladu da se proba iznaći rješenje – kazuje nam Klarin, dodajući da je lani u studenome pokušao kontaktirati premijera Plenkovića oko ovog slučaja. No, „stigao“ je tek do službenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade koja mu je poručila da će se predstojnik javiti.

– Naravno, ni on ni Plenković se nisu javili. Pokušao sam dogovoriti da premijer primi Franu, njegovog odvjetnika i mene da se ovaj problem riješi, no nisam uspio jer očito ne postoji nikakva volja za to. Moram ovom prilikom pohvaliti bivšu premijerku Jadranku Kosor koja je svojom odlukom utjecala na to da se obiteljima poginulih vatrogasaca, ali i Franinoj obitelji isplati odšteta. I nije mi jasno kako ne postoji volja i način da se riješi i Franin problem? Nije mi jasno zašto se država iživljava na jednom mladom životu, nije mi jasna ta nehumanost; kako mogu mirno spavati? – ogorčen je Klarin.

Od njega doznajemo i da je uskoro na sudu zakazano i ročište u slučaju tužbe koju je Lučić podnio protiv Općine Tisno i DVD-a Tisno.

U ožujku 2015. godine nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku naloženo je Općini Tisno i DVD-u Tisno da, na ime odštete zbog povrede prava osobnosti, Frani Lučiću isplatite odštetu za neimovinsku štetu od 1,9 milijuna kuna, dok mu za imovinsku štetu moraju isplatiti oko 500 tisuća kuna. Naravno, na ovaj iznos od 2,4 milijuna kuna treba platiti i zatezne kamate.

Svota se sad, s kamatama, podigla na oko 4 milijuna kuna. Presuda je ukinuta, na nju se žalila Općina i to u dogovoru s Lučićem, no kako je tada pojašnjavao Klarin, samo zato jer je Frane izričito odbijao naplatiti naknadu štete s računa Općine Tisno, smatrajući da odšteta treba biti isplaćena iz državnog, a ne općinskog proračuna.

– Ako država i dalje bude razvlačila predmet unedogled i ako ne odluči snositi trošak i odgovornost za njegove ozljede, postoji mogućnost da Općina u dogovoru s vatrogascima ugasi DVD Tisno, proda vatrogasna vozila i zgradu Vatrogasnog doma samo da Frane dobije odštetu. Naravno, to ćemo sve raditi u dogovoru s Franom – kazao nam je jučer načelnik Klarin.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održan je sastanak radne grupe za koordinaciju aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja

U Agenciji održan sastanak radne grupe za koordinaciju aktivnosti U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske održan je sastanak...

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o...

Obilježeno 32 godine od osnivanja SDS u Kozarskoj Dubici

Na velikom narodnom zboru kod manastira Moštanice povodom pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg, juče je proslavljeno 32. godine od...

BLAŽEVIĆ, ZVIJEZDA 09: Ne odustajemo od našeg cilja (foto)

Emanullah Blažević osvrnuo se na poraz protiv ekipe Krupe i najavio sutrašnji meč protiv ekipe Laktaša.  „U prvom derbiju...