GRAJF: Cilj rezolucije o Srebrenici u UN plasiranje lažnih vijesti, nije bilo genocida

Datum:

Share post:

Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine, izjavio je da strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici ljeta 1995. ni na koji način ne može biti okvalifikovan kao genocid i da usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN neće nikome donijeti ništa dobro.

Grajf je, u izjavi Tanjugu, ocijenio da je inicijativa za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN vještački korak koji za cilj ima plasiranje lažnih vijesti u svijet i da govori o nečemu do čega nije došlo.

– Moramo biti veoma naučni kada opisujemo istoriju. Ne možemo promijeniti činjenice. Moramo biti lojalni realnosti. Došlo je do zločina, naravno. Cilj te inicijative je politički pokušaj da se prepravi istorija i ne bi trebalo da prihvatimo to – rekao je Grajf.

On je citirao rečenicu iz konvencije Ujedinjenih nacija, koja glasi: „Genocid je niz aktivnosti čija je namjera da se izvrši etničko čišćenje“.

– Ništa od karakteristika navedenih u toj rečenici iz konvencije UN ne može biti primijenjeno. Samim tim do genocida nije došlo. Ne možete se igrati terminima… Morate raditi u skladu sa onim što odgovara realnosti. Moja komisija je dvije godine radila prije nego što došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid – kategoričan je Grajf.

On je je ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti samo do produbljivanja konflikta i krvoprolića umjesto do mira i da neće donijeti nikome ništa dobro ni Balkanu, ni čovečanstvu.

Dešavanja u BIjeljini
Izvor: rtrs.tv/tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...

Uspješna Srpska ’’dr Zlatko Maksimović’’ predala CiK prijavu za Lokalne izbore – za odbornike i za gradonačelnika Bijeljine

Uspješna Srpska ’’dr Zlatko Maksimović’’ predala je Centralnoj izbornoj komisiji prijavu za predstojeće lokalne izbore, za oba nivoa,...