SVE STRANKE POTPISALE: Ovo su zaključci NS RS o Srebrenici – termin “genocid” netačan, TRAJNO SE ODBACUJE (foto)

Datum:

Share post:

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je Izvještaj o stradanjima svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, trajno odbacujući termin “genocid” koji smatra netačnim. Takođe, osuđuje se djelovanje ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije zbog samoinicijativnog dostavljanja prijedloga rezolucije o Srebrenici.

 

 

Zaključke su potpisale sve srpske stranke u Narodnoj skupštini (SNSD, SDS, PDP, Demos, SP, NPS, US, Za pravdu i red, SPS, DNS i Narodni front)

Izvještaj o stradanju svih naroda koji je danas usvojen sastavila je Nezavisna međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom, a u kojoj su još bili stručnjaci iz devet zemalja.

“Narodna skupština izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH i osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama”, navodi se.

Takođe, odbacuju se raniji izvještaji Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji je sačinjen u junu i oktobru 2004. godine. Kako se navodi, on se smatra netačnim, neprofesionalnim, tendecioznim i spekulativnim.

“Nametnut je političkim pritiscima od strane visokog predstavnika Pedija Ešdauna i samim tim sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske”, kaže se u zaključku.

Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je utvrđeno da je u prriodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradall više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

“Narodna skupština potvrđuje da je termin ‘genocid’ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je civilno stanovništvo, odnosno žene, djeca i starci, bezbjedno evakuisano, dok je jedan broj ratnih zarobljenika razmijenjen, tako da je maksimalan broj sdtradalih pripadnika muslimanske nacionalnosti do 3.000”, navodi se u zaključku.

Kada je riječ o postupanju Zlatka Lagumdžije, Narodna skupština ga osuđuje i smatra apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim.

Od srpskog člana Predsjedništva BiH se traži da pokrene proceduru za razrješenje Lagumdžije, jer ga “Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH”.

“Narodna slupština konstatuje da je mehanizam spoljne politike urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske moraju poštovati odluke institucija Republike Sroske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.

Na kraju, zaduženi su Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina da rade na aktivnostima kako bi upoznali međunarodnu javnost sa zaključcima, a predstavnike u institucijama BiH da ih upute u proceduru na nivou BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: banjaluka.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Služba HMP Doma zdravlja Bijeljina na usluzi građanima 24/7 – 1. maj protekao bez intervencija karakterističnih za današnji praznik

Služba Hitne medicinske pomoći dostupna je građanima 24 sata, sedam dana u nedjelji, te je tako bilo i...

VUK JANKOVIĆ iz Trebinja OSVOJIO SREBRO na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (foto)

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" u Trebinju Vuk Janković osvojio je srebrnu medalju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi...

BIJELJINA: U Janji održan 11. memorijalni fudbalski turnir „Ibrahim, Ejjub i Osman“ (foto)

U Janji je nedavno održan 11. memorijalni fudbalski turnir "Ibrahim, Ejjub i Osman" koji baštini sjećanje na tri...

Koliko će Crvena Zvezda platiti za otkup defanzivaca

Crvena zvezda ima rok za aktiviranje otkupne klauzule Nasera Đige. Naser Điga (21) nedavno je dobio srpski pasoš i...