Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je Izvještaj o stradanjima svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, trajno odbacujući termin “genocid” koji smatra netačnim. Takođe, osuđuje se djelovanje ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije zbog samoinicijativnog dostavljanja prijedloga rezolucije o Srebrenici.

 

 

Zaključke su potpisale sve srpske stranke u Narodnoj skupštini (SNSD, SDS, PDP, Demos, SP, NPS, US, Za pravdu i red, SPS, DNS i Narodni front)

Izvještaj o stradanju svih naroda koji je danas usvojen sastavila je Nezavisna međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom, a u kojoj su još bili stručnjaci iz devet zemalja.

“Narodna skupština izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH i osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama”, navodi se.

Takođe, odbacuju se raniji izvještaji Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji je sačinjen u junu i oktobru 2004. godine. Kako se navodi, on se smatra netačnim, neprofesionalnim, tendecioznim i spekulativnim.

“Nametnut je političkim pritiscima od strane visokog predstavnika Pedija Ešdauna i samim tim sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske”, kaže se u zaključku.

Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je utvrđeno da je u prriodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradall više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

“Narodna skupština potvrđuje da je termin ‘genocid’ za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je civilno stanovništvo, odnosno žene, djeca i starci, bezbjedno evakuisano, dok je jedan broj ratnih zarobljenika razmijenjen, tako da je maksimalan broj sdtradalih pripadnika muslimanske nacionalnosti do 3.000”, navodi se u zaključku.

Kada je riječ o postupanju Zlatka Lagumdžije, Narodna skupština ga osuđuje i smatra apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim.

Od srpskog člana Predsjedništva BiH se traži da pokrene proceduru za razrješenje Lagumdžije, jer ga “Republika Srpska i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH”.

“Narodna slupština konstatuje da je mehanizam spoljne politike urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije Republike Srpske moraju poštovati odluke institucija Republike Sroske i da su jedino obavezni da slijede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.

Na kraju, zaduženi su Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina da rade na aktivnostima kako bi upoznali međunarodnu javnost sa zaključcima, a predstavnike u institucijama BiH da ih upute u proceduru na nivou BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: banjaluka.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име