Završena sjednica PS BiH, pali svi predloženi zaključci (foto)

Datum:

Share post:

Kao što se i očekivalo, deset zaključaka koje je predložio SNSD u Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu dobili podršku poslanika. Prethodno, prije glasanja, sprovedena je poprilično žučna rasprava o političkoj situaciji u BiH, a u okviru koje je bilo govora o svemu – od visokog predtavnika, preko Izbornog zakona BiH do rezolucije o Srebrenici i odnosima u koaliciji.

U svojim diskusijama poslanici koji dolaze iz Republike Srpske, a kasnije i zaključcima tražili su da se odluke Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, proglase ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim. S druge strane, ugalvnom bošnjački poslanici bez obzira iz koje stranke dolazili isticali su da je Šmit, a i visoki predstavnik u BiH izvor prava te da o tome postoje i brojne presude Ustavnog suda BiH. Takođe, isticali su da su ono što predlaže SNSD nije u skladu sa Ustavom BiH, a ni zakonima te da Bosna i Hercegovina nije kolonija, a na šta su ukazivali poslanici iz Republike Srpske.

„ODLUKE ŠMITA NIŠTAVNE“: Ovo je 10 zaključaka koje je SNSD predložio u Predstavničkom domu BiH

Bošnjačkim poslanicima sporni su i zaključci koje je još ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a na osnovu kojih je SNSD i tražio Posebnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je upravo završena, a na kojoj nije odlučeno ništa konkretno.

Tokom same rasprave, i iz izlaganja pojedinih poslanika moglo se čuti dosta toga zanimljivog, pa je tako Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na prijetnje iz Republike Srpske da će raskinuti koaliciju na nivou BiH rekao „ako možete, bujrum, ali svaka akcija imaće adekvatnu reakciju“.

Zanimljivo je bilo i izlaganje Zlatana Begića, poslanika DF-a koji je u jednom trenutku „optužio“ trojku da je bila u OHR-u i molila ih da „malo popuste protiv Dodika“ (Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske).

Među predloženim zaključcima koji nisu dobili podršku Predstavničkog doma bili su i oni da Tužilaštvo BiH otvori istragu protiv Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici, ali i zaključak kojim se zadužuje Savjet ministara BiH da u proceduru hitno uputi izmjene Izbornog zakona BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...

U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na...

Građani i institucije da istaknu zastave Republike Srpske

Vlada Republike Srpske pozvala je institucije i građane da danas, na dan glasanja o rezoluciji o Srebrenici u...