Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti:

„Za nešto više od dva mjeseca pred žetvu pšenice, silosi i magacini su puni prošlogodišnjeg roda pšenice, jer otkupljivači nisu uspjeli da ga prodaju, pa je pitanje da li će i gdje biti mjesta za skladištenje novog roda. Takođe, ni poljoprivrednici koji su uskladištili pšenicu nisu uspjeli da je prodaju.

– U ovakvim situacijama najbolje se vidi koliko su nam potrebne robne rezerve, bez kojih smo nepromišljeno ostali, zbog kratkovide odluke istih ovih ljudi koji i danas donose odluke na nivou Republike Srpske. Robne rezerve, između ostalog, služe i za intervencije i regulacije tržišta, odnosno, zaštitu domaćeg proizvođača u vremenima nestabilnosti. Nažalost, Vlada Republike Srpske, kao ni njihovi partneri na nivou BiH, ne pokazuju namjeru da zaštite domaću proizvodnju tako što bi otkupili pšenicu i uskladištili je u robne rezerve i, po povoljnim cijenama, učinili je dostupnom našim mlinoprerađivačima – ocjenjuje gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Domaća proizvodnja hljebnog žita je dovoljna samo za tromjesečnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, pa je paradoksalno da domaća pšenica ne može da se proda zbog nekontrolisanog i prekomjernog uvoza brašna. To je dovelo u nepovoljnu situaciju domaće mlinoprerađivače, koji zbog uvoza ne mogu da plasiraju na tržište domaće brašno i izloženi su nelojalnoj konkurenciji od strane uvozničkog lobija.

– Došli smo u situaciju da se pšenica proizvedena izvan Republike Srpske prodaje i prerađuje, a domaća pšenica stoji u silosima, uz male šanse da bude prodana. Pošto su Vladi i ministrima puna usta brige o poljoprivrednicima, pozivamo ih da pokažu odgovornost i domaćinski pristup problemu tako što će otkupiti prošlogodišnji rod pšenice za robne rezerve, a ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Stašu Košarca da preduzme mjere iz svoje nadležnosti kako bi najzad zaštitio domaćeg poljoprivrednika, prerađivača i potrošača. To će im pomoći i da se sjete koliko je institucija robnih rezervi važna za uređeno tržište u svakoj ozbiljnoj državi, ali će pomoći i poljoprivrednicima da opstanu u teškim vremenima tržišnih nestabilnosti, u kojim svaka zemlja pokušava da zaštiti svoje proizvođače. Znamo da nije lako preko noći promijeniti politiku i početi da se rukovodi potpuno drugim načelima od dosadašnjih, ali neka bar pokušaju. Vidjeće da je moguće – poručio je gradonačelnik Bijeljine.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor:desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име