Gotovo 40 godina nakon Titove smrti: PLAVI VOZ PONOVO U POKRETU

Datum:

Share post:

Interesovanje za Josipa Broza Tita gotovo 40 godina nakon smrti se ne smanjuje, a da je tako potvrđuje i Plavi voz koji će ponovo krenuti 29. novembra i bit će otvoren za pojedince i manje grupe.

Ova ikona bivše zajendičke države, s kojom je Tito proputovao više od 600 000 kilometara kroz Jugoslaviju i izvan njenih granica, svojevremeno je prevozila sve najistaknutije svjetske vođe toga doba, od britanske kraljice Elizabete II. do Haile Selassija.

26052

Bio je to i voz koji je 1980. godine prevozio Titove ostatke iz Ljubljane u Beograd.
Plavi voz sada će ponovo krenuti 29. novembra i bit će otvoren za pojedince kao i manje grupe.
Prema podacima agencija raste interes za ulaznice.

TESTNA REKLAMA

I ne radi se samo o klasičnim turistima – razdoblje tog vremena također je sve je interesantnije za nove grupe poput stranih studenata istorijskih i političkih nauka. To ne čudi, jer bez obzira na različita stajališta svoga vremena, Tito ostaje najvažnija istorijska figura prošlog stoljeća na našem tlu, gdje se još uvijek osjeća njegov pečat, pa je postao zanimljiv i atraktivan simbol na polju istorijskog studijskog turizma.

Na temelju tih saznanja razne turističke agencije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije stvorile su zanimljive aranžmane za obilazak mjesta vezanih za sliku i rad drugova Tita, za vrijeme njegova predsjedanja SFRJ, kao i vremena narodnooslobodilačkog rata i drugih. Svjetskog rata.

Agencije iz Hrvatske uglavnom nude programe s posjetima domu Josipa Broza u Kumrovcu, Brionskom otoku, Golom otoku i otoku Vanga, gdje je Tito imao svoje prebivalište.
Agencije BiH imaju još bogatiju ponudu, jer su se na teritoriji ove bivše jugoslovenske republike dogodili najodlučniji događaji i velike bitke između narodnooslobodilačkog rata (Sutjeska, Neretva, Kozara, Drvar, Jajce, Rudo itd.). Turistički radnici u Sloveniji uključuju i posjet Titovoj vili na Bledu u vezi s posjetom Ljubljani, njegovoj posljednjoj rezidenciji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: indikator.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...