Google testira nove pametne naočare

Datum:

Share post:

​Naočare s podrškom za proširenu stvarnost na početku će se koristiti za opcije poput prevoda uživo, navigacije i slično.

Prije desetak godina, Google je predstavio prototip svojih prvih pametnih naočara. Vjerovali su da je to nova kategorija uređaja nakon telefona i tableta, koja će privući milione ljudi, ali umjesto toga naočare su naišle na brojne kritike javnosti, ponajviše zbog mogućnosti snimanja fotografija i videa što su mnogi vidjeli kao grubo kršenje privatnosti, pa je Google na kraju odustao od tog projekta.

Na konferenciji I/O u maju prikazali su prototip nove generacije pametnih naočara a ove nedjelje su objavili da su spremni na njihovo testiranje "u stvarnim uslovima". Testovi će početi tokom sljedećeg mjeseca i trebalo bi da pokažu kako naočare mogu da pomognu ljudima u svakodnevnom životu, odnosno u različitim situacijama s kojima se svakodnevno suočavaju. Naočare su prvenstveno namijenjene prevodu uživo i navigaciji.

Džaston Pejn, Googleov menadžer odjeljenja za proširenu i virtuelnu realnost, pri tome je posebno naglasio kako će im testovi pomoći u poboljšanju iskustava poput AR navigacije.

On ističe da je faktore, poput vremenskih prilika i prometnih raskrsnica jako teško testirati u zatvorenim prostorima pa je naočare i tehnologiju potrebno testirati u stvarnim uslovima.

Na početku će naočare testirati mali broj ljudi – Googleovi zasposleni i osobe u koje Google ima povjerenje, a biće opremljene kamerama, mikrofonima i ekranom unutar samih naočara. Ipak, tokom testiranja korišćenje tih opcija biće ograničeno, pa tako naočarama neće moći da se snimaju fotografije i video, prenosi b92.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Danas je Veliki četvrtak

POVEZANE VIJESTI

Danas je Veliki četvrtak

Pravoslavni vjernici obilježavaju danasVeliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je...

Srpska bogatija za 16 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 16 beba, sedam djevojčica i devet dječaka. U Doboju je...

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Samsung je najveći smartfon brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je...

Zemljotres jačine 4,5 stepeni sinoć pogodio Bihać

Zemljotres jačine 4,5 stepeni pogodio je večeras oblast kod Bihaća, javio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC). Potres se...