GODIŠNJICA SMRTI Željka Kopanje: Četiri godine bez borca za pravdu i pomirenje

Datum:

Share post:

Uvijek je bio spreman da nas podrži. Da nam pomogne i bude oslonac. Da nas sasluša i usmjeri. Bio nam je istovremeno i prijatelj i saradnik.

Njegov odlazak doživjeli smo kao nenadoknadiv gubitak. Ostala je praznina. I dužnost da nastavimo njegovu misiju – put pravde i pomirenja u BiH.

 

Preranom i iznenadnom smrću Željka Kopanje, koji je preminuo u 62. godini, prije četiri godine, 8. avgusta 2016, BiH i region ostali su bez legende istraživačkog novinarstva oštrog pera i uvijek spremnog da se riječima bori za istinu.
Kada je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske prestalo da kuca srce direktora i osnivača "Nezavisnih novina" i većinskog vlasnika "Glasa Srpske" ostala je bol članovima njegove porodice, prijateljima, saradnicima, kompletnoj medijskoj sceni…

Ispreplitali su se tuga i pitanje – kako dalje. Pitala se kompletna javna scena da li će i kako "Nezavisne", "Glas Srpske" i Nes radio ploviti bez kormilara. Radnici u te tri redakcije nisu imali lak zadatak, ali su znali cilj, a to je nastaviti Kopanjinu borbu za bolju budućnost svih građana BiH.

Danas, četiri godine kasnije, iskusni timovi koji su iza njega ostali postižu rezultate na koje bi bio ponosan. "Nezavisne novine" su i dalje u vrhu medijske scene u BiH i regionu, a naš portal iz dana u dan bilježi sve veću posjećenost.

Tako je portal www.nezavisne.com u julu ostvario posjetu više od 2,2 miliona korisnika, te je zabilježeno više od 31 milion otvaranja stranica. "Nezavisne novine" nastavljaju trend rasta.

"Činjenica je da i nakon četiri godine kako nas je Željko Kopanja napustio mi i dalje postojimo i rastemo. Ne vidim bolji način da mu zahvalimo i da se odužimo osim da i dalje budemo dosljedni, objektivni i informativni, te da trajemo uprkos tome što su nam mnogi prognozirali brzi kraj", rekla je Sandra Gojković Arbutina, glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina".

Kako od svojih početaka, tako i danas, "Nezavisne novine" se drže profesionalnog odnosa prema javnosti. Kopanja je to davno trasirao kao jedini mogući način za opstanak.
Urednici i novinari u našem timu, sastavljenom od energičnih i uglavnom mladih, ali iskusnih ljudi, opredijeljeni su za pošten pristup svakoj temi. Jer ugled nema cijenu, a istina je najbolje oružje.

Podsjetimo, zbog nepodilaženja političkim uticajima Kopanja je u godinama poslije rata počeo da dobija prijetnje smrću, a 22. oktobra 1999. godine došlo je do atentata, kada mu je pod automobil postavljen eksploziv, te je ostao bez obje noge.

Nije nakon toga odustao… Kopanja je bio osnivač i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH.

Dobitnik je brojnih nagrada za novinarstvo. Ostaće zauvijek upamćen kao borac za medijske slobode i objektivno informisanje. Pamtiće ga kao čovjeka čija je riječ bila oštra, ali pravična. I poštovana.

Riječ urednika
Zašto "Nezavisne"?
Iz najmanje dva razloga. Prvi, čitaoci su se zasitili strogo dozirane informacije koju im prezentuju državni mediji. Drugi, sami novinari okupljeni oko projekta "Nezavisnih", a takvih će biti sve više, zaželjeli su se novinarstva. Naš cilj je da radimo po profesionalnim uzusima profesije i bićemo zavisni samo od čitalaca i, naravno, količine našeg novinarskog znanja. Novinari u "Nezavisnim" ne pripadaju ljudima istih ideoloških stavova, ali će zato kroz saglasje svojih političkih pogleda dati "Nezavisnima" aromu i boju istinske nezavisnosti. Da li je to mogućno u zemlji u kojoj se još od 1929. oktroiše i ograničava mišljenje. Naravno da je mogućno, jer onaj ko jednom zagrize slobodu, taj zalogaj ne napušta.
Za šta će se boriti "Nezavisne"?
Za državu Republiku Srpsku u kojoj će svi njeni građani, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, biti pred zakonom jednaki građani. Naravno da "Nezavisnim" nije strano srpstvo, ali srpstvo u onom obliku i ideji koju su ispovijedali najbolji Srbi. Strpljivo, racionalno, radno i domaćinsko. Jer, mi jesmo rodoljubi saglasni s idejom organskog ustrojstva svijeta: ne svima jednako, nego svakome svoje.
"Nezavisne" će ispovijedati one ideje, a one mogu biti i različite, koje će od Republike Srpske učiniti otvorenu državu, otvorenu za saradnju sa svim zemljama svijeta, otvorenu za inostrani kapital i inostrano tržište. "Nezavisne" će voljeti, a ne mrziti. One će spajati, a ne razdvajati. Naše cjepanice nikada nećemo baciti pod kotao tuđe nesreće. Evropejci smo i nećemo se stidjeti svoga pogleda na svijet. Isto tako smo i Balkanci i zašto bismo se i toga stidjeli.
Ono što smo sebi postavili za cilj nećemo moći bez vas, poštovani čitaoci. Vi ćete biti naša mjera, mjera naše demokratičnosti i našeg poštenja i pameti. Nije patetično i ovdje reći da mi postojimo radi vas, a bilo bi neozbiljno i neukusno da kažemo i radi nas.
Srećne vam nove godine i srećne vam "Nezavisne novine"!
S poštovanjem, Željko Kopanja
(Kolumna Željka Kopanje objavljena u prvom broju "Nezavisnih novina" 27. decembra 1995. godine)

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Danas je Veliki četvrtak

POVEZANE VIJESTI

Danas je Veliki četvrtak

Pravoslavni vjernici obilježavaju danasVeliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika. Ovo je...

Srpska bogatija za 16 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 16 beba, sedam djevojčica i devet dječaka. U Doboju je...

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Samsung je najveći smartfon brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je...

Zemljotres jačine 4,5 stepeni sinoć pogodio Bihać

Zemljotres jačine 4,5 stepeni pogodio je večeras oblast kod Bihaća, javio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC). Potres se...