EU ZA LOKALNE IZBORE želi skenere i kamere na biralištima u BiH

Datum:

Share post:

BiH bi naredne lokalne izbore, koji bi trebalo da budu održani iduće godine, mogla sprovesti po novim odredbama koje bi trebalo da osiguraju transparentniji i vjerodostojniji izborni proces, a moguće je uvođenje i elektronskih alata za sprovođenje izbora.

 
 
 
 

Naime, EU je u prostorijama Centralne izborne komisije (CIK) BiH započela realizaciju projekta "Razvoj Strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH", a na kojem su insistirale nevladine organizacije i pojedine političke stranke nezadovoljne dosadašnjim načinom sprovođenja izbora. Koliko je realno da se sve preporuke i poboljšanja dogovore, usaglase i izglasaju u parlamentu, ostaje da se vidi, a o izmjenama Izbornog zakona govori se već nekoliko izbornih ciklusa, ali dosad nikakvih konkretnih pomaka nije bilo.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, juče nije željela da daje izjave. Na naša pitanja šta je konkretno predviđeno i koji su ključni nedostaci izbornog procesa, uputila nas je na Delegaciju EU.

U Delegaciji rekli su "Nezavisnim" da su predviđene mjere naznačene u mišljenju Evropske komisije i analitičkom izvještaju.

TESTNA REKLAMA

"Projekat će takođe podržati jačanje institucionalnih kapaciteta CIK BiH u ispravljanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije CIK BiH sa ciljem ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces", kažu oni.

Na koje se konkretno tehnološke alate misli, zasad nije poznato, mada je izvjesno da se radi o uvođenju skenera za skeniranje glasačkih listića, video-nadzora i elektronskog identifikovanja glasača.

U mišljenju EK su preporuke o poboljšanju izbornog procesa navedene kao prvi prioritet od ukupno 14 mjera koje je potrebno sprovesti kako bi EU dala pozitivno mišljenje za dalje korake ka članstvu u EU. U uvodnom paragrafu prije pomenutih 14 mjera je jasno naznačeno da "Komisija smatra da je pregovore moguće otvoriti tek kad zemlja bude ostvarila potreban stepen komplementarnosti s kriterijumima za članstvo", iz čega se može zaključiti da je poboljšanje izbornog procesa neophodan uslov za dalje evropske integracije.

EU od BiH zahtijeva ispunjavanje kriterijuma Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

U OEBS-u kažu da je ODIHR u svom izvještaju preporučio promjenu načina formiranja biračkih odbora, poboljšanje treninga i davanje više sredstava CIK-u za sprovođenje izbora radi profesionalizacije tijela koja sprovode izborni proces. 

"Izvještaj ohrabruje političke stranke da poštuju zakon i da se uzdrže od pritiska na glasače. Traži sprovođenje istraga za sve tvrdnje izbornih prevara brzo, potpuno i efikasno, kao i da prekršioci budu privedeni pravdi", naglasili su.

Dalje, u OEBS-u kažu da se preporučuje izmjena glasačkih procedura kako bi bili osigurani sloboda i tajnost glasanja, a traži se i ukidanje glasanja u ime članova porodice, zloupotrebe pomoći pri glasanju, a važna preporuka odnosi se i na transparentnost finansiranja izbornih kampanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...