DRASTIČNE MJERE U BANJA LUCI: Roditeljima preporuka da DJECU NE VODE u vrtiće, a tržni centri NEĆE RADITI VIKENDOM…

Datum:

Share post:

Došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, imamo četiri nove osobe koje su pozitivne na korona virus. Od sutra se preporučuje da djeca preventivno ne idu u vrtiće.

Izjavio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

– Svi su naši sugrađani, svi su virus najvjerovatnije dobili tokom boravka u nekoj od susjednih zemalja. Slučajevi nisu međusobno povezani, ovo je očekivano – ocijenio je on.

Štab je konstatovao da je došlo do pogoršanja i da je neophodno preduzeti dalje mjere. Ograničava se radno vrijeme trgovinskih i ugostiteljskih objekata do 18 časova, a za dragstore i pekare do 22 časa. Prekida se rad dječjih igraonica, svadbenih salona. Tržni centri neće raditi za vikend.

– Cilj je prevencija i dalje širenje obolijevanja. Nalazimo se u fazi preduzimanja vanrednih mjera u gradu. Pozivam građane da budu disciplinovani jer će to u značajnoj mjeri uticati na zdravstveno stanje svih nas. Svako od nas treba da posmatra ne samo svoje stanje, već i ljudi oko sebe – naglasio je on.

Nove mjere su:

– Od sutra se preporučuje da djeca predškolskog uzrasta ne idu u vrtić.

– Centar za predškolsko vaspitanje ima do sutra da utvrdi koliko djece bi moglo imati problem, da se zna koliko djece neće imati ko čuvati od ponedjeljka ukoliko tad budemo u potpunosti zatvorili vrtiće.

– Trgovina ugostiteljstvo i zanatstvo – ograničava se radno vrijeme trgovinskih i ugostiteljskih objekata do 18 časova, a za dragstore i pekare do 22 časa. Nema noćnog rada. Ova odluka ne važi za hotele koji imaju ugostiteljstvo u svojoj djelatnosti da bi mogli uslužiti svoje goste.

– Prekida se rad igraonica, svadbenih salona i noćnih klubova.

– Tržni centri i stočna pijaca neće raditi vikendom.

Poručuje da kroz krizu moramo proći složno i disciplinovano. Štab je utvrdio provođenje novih mjera sa ciljem smanjivanja društvenih kontakata kako bi se smanjilo prenos.

 

– Centar za predškolsko ima obavezu da utvrdi koliki broj mališana i porodica bi bio u problemu, da ne bi mogao od ponedjeljka da boravi kući. Bićete informisani, da li će vrtići od ponedjeljka biti potpuno zatvoreni ili će funkcionisati u smanjenom obimu – rekao je Radojičić.

Preporuka građanima je da se redovni pregledi minimiziraju, kako bi Dom zdravlja bio na raspolaganju u aktuelnoj situaciji. Dom zdravlja će pozivati i druge osobe zdravstvene struke koje trenutno nisu angažovane.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pokret za Bijeljinu na Veliki petak poslao poruku sugrađanima (foto)

U susret najradosnijem danu Hristovom vaskrsenju, Pokret za Bijeljinu je 3. godinu za redom organizovao podjelu vaskršnjih jaja...

Protivgradna zaštita juče ispalila 17 raketa na području Republike Srpske

Protivgradna zaštita dejstvovala je sa 17 protivgradnih raketa na području Republike Srpske. Tokom jučerašnjeg dana, od 14.28 do 16.50...

LJUBO LJUBOJEVIĆ: Novinarstvo se danas nalazi između čekića i nakovnja

Ovaj dan obilježavamo u trenutku prijetnje po medijske slobode, ali i lošim statusom medijskih radnika. Svjetski je dan slobode...

Sportsko ribolovno udruženje „Riba“ tradicionalno organizovalo humanitarnu akciju pripremanja obroka korisnicima Narodne kuhinje na teritoriji Grada Bijeljina (foto)

Sportsko ribolovno udruženje "Riba" iz Bijeljine, u želji da uljepša praznične dane najugroženijim sugrađanima, danas je tradicionalno organizovalo...