Dom zdravlja Bijeljina preventivnim pregledima obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – oboljeva sve više mladih (foto)

Datum:

Share post:

Dom zdravlja Bijeljina danas organizuje besplatne preventivne preglede povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u Bijeljina City Moll- Tržni centar Tom, u vremenskom periodu od 10.00 do 12.00 časova i od 17.00 do 19.00 časova. Preventivni pregledi obuhvataju mjerenje šećera u krvi, holesterola i mjerenje pritiska.

Borko Kojić, ljekar opšte prakse Doma zdravlja Bijeljina, rekao je da je evidentan porast oboljelih od dijabetesa, naročito kod mladih osoba, čemu doprinosi način života, brza ishrana i stres.

Savjetujem svim starijim osobama, koji imaju porodičnu anamnezu, ko osjeti simptome dijabetesa da se javi, da dođe da provjerimo.

„Najčešći simptomi dijabetesa su suvoća usta, učestalo mokrenje, nekontrolisana žeđ, gubitak težine, umor, ali sve su to nespecifični simptomi koji bi mogli a i ne moraju da znače da je to dijabetes, tako da je ipak najbolje da dođete na pregled. Najveći problemi koje stvara dijabetes su mikro i makro vaskularne komplikacije koje su javljaju kada je šećerna bolest u odmaklim fazama. Ukoliko se pacijent redovno kontroliše, pazi na ishranu, na životne navike, redovno uzima terapiju, do toga praktično i ne mora da dođe“, rekao je Kojić.

Trenutno se procjenjuje da svaki deseti stanovnik boluje od dijabetesa. Na svijetu je trenutno oboljelo oko 400.000.000 stanovika, a u narednih par godina procjenjuje se da će ih biti preko 600.000.000.

„Činjenica je da se veliki broj pacijenata svakodnevno javlja ili sa dijagnozom dijabetesa ili sa simptomima koji upućuju na isti. Dijabetičari na našem području imaju besplatno liječenje, poterbno je samo da se jave ljekaru i započnu sa liječenjem“, kaže Kojić.

Podsjećamo, preventivni pregledi obavljaju se u tržnom centru “Siti mol” od 10.00 do 12.000 časova, a potom i od 17.00 do 19.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinska Biblioteka učesnik na Stručnom skupu Društva bibliotekara RS (foto)

Stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske otvoren je juče u Prijedoru, a održava se pod sloganom “Biblioteke za...

BIJELJINA: Neradni dani 1, 2. i 9. maj

Na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16 i 36/19) i člana...

„Orao“ iz Bijeljine učestvovao na SEAS samitu 2024.

“Orao” a.d. je učestvovao na četvrtom izdanju Samita avijacije Jugoistočne Evrope (SEAS),  koji se održao 22. i 23....

U Bijeljini završen 7. festival srednjoškolskih predstava „Udahni kulturu“

Sinoć je u Centru za kulturu "Semberija" završen 7. Festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" predstavom "Urnebesna tragedija" u...