U auto-školama sve manje i kandidata i instruktora

Datum:

Share post:

Auto-škole iz Srpske svakodnevno se muče jer su suočene s problemom sve manjeg broja onih koji se odlučuju da polažu vozački ispit, ali i brojem instruktora koji bi iste obučavali.

U vezi s ovim problemom, naši sagovornici, vlasnici auto-škola ističu da, kako bi zadržali preostale kandidate, bar zasad, neće mijenjati cijene obuke za vozački ispit.

Prema riječima Milenka Jaćimovića, vlasnika banjalučke Auto-škole “Mir”, u zadnjih godinu i po dana je drastičan pad broja kandidata, dok, kako kaže, svi troškovi rastu.

“Tako su se u zadnjih nekoliko mjeseci tri manje škole u ovoj regiji zatvorile. Samim tim je teško ići u poskupljenje kad imamo pad broja kandidata”, rekao je Jaćimović.

TESTNA REKLAMA

Objašnjava da se zbog toga sada odlučuju da ne ulažu u nova vozila.

“Mi se sada odričemo novih ulaganja, smanjujemo vozne parkove i troškove nauštrb toga, jer kad bismo i za ovako mali broj kandidata išli s nekim poskupljenjima, došli bismo do blokade, a što bi značajno dovodilo u pitanje poslovanje”, kazao je Jaćimović, dodavši da su auto-škole u Srpskoj u nikad težoj situaciji, te da nikad dosad nije bilo ovako.

I iz Auto-škole “Ivić” navode da se cijene nisu mijenjale, ali da imaju problem s manjkom instruktora.

“Recimo, samo jedna petina su instruktori, a ostatak njih je obučen za komisiju. Problem je u tome što instruktori često odlaze”, rekli su iz Auto-škole “Ivić” za “Nezavisne”.

On navodi da se cijena, koja je definisana od 2007. godine i iznosi 20 KM po času, nije mijenjala, a prema njegovim riječima, za 35 časova je potrebno izdvojiti 700 KM, plus 100 maraka za redovne troškove, tako da je cijena obuke ukupno 800 KM.

Kako kaže, i kod njih je prisutan problem s manjkom broja kandidata, te navodi primjer da su nekad znali imati pet dana zaredom po 70 kandidata, a da sada ni za dva dana nemaju taj broj.

Da trenutno ne planiraju poskupljenja, potvrđuje za “Nezavisne” i Goran Jelić, instruktor iz banjalučke Auto-škole “Tim”.

“Zasad nećemo povećavati cijene osim ako se drastično ne poveća cijena goriva. Mada, vidim da auto-škole u Srbiji razmišljaju da povećaju cijene, pa ćemo i mi vjerovatno pratiti taj trend”, rekao je Jelić.

Podsjećamo da je u ovoj školi od januara do juna cijena obuke za vozački ispit povećana s 550 KM na 700 KM.

Naime, kako prenose mediji iz Srbije, u toj zemlji se očekuje novo poskupljenje obuke u auto-školama, pa bi tako uskoro obuka za nove vozače, a prema mišljenju onih koji obuke održavaju, mogla da košta i 100.000 dinara, što je oko 1.660 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradsko pozorište ‘’Semberija i ‘’stojeće ovacije’’ novosadske publike za “Hasanaginicu”

Predstava Gradskog pozorišta “Semberija” Bijeljina i Narodnog pozorišta Republike Srpske „Hasanaginica“, nastala prema dramskom komadu Ljubomira Simovića, a...

Stevandić o formiranju vlasti na nivou BiH: „Vlast se ne pravi sa opozicijom“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da bi formiranje vlasti na nivou BiH sa...

Gradonačelnik Bijeljine ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je danas (čevrtak, 08. decembar 2022.) ugostio Edhema Čustovića i Momčila Amovića te se...

Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija

Poslije će biti kasno za kukanje: Sa SKUPLJOM STRUJOM pomirili se i narod i opozicija Prije tri godine opozicija...