DODIK O IZJAVI DAČIĆA: „Zašto bi Srbija podržala teritorijalni integritet BiH“ (foto)

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se možda moglo i formalno izaći u susret zahtjevu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića pa reći da BiH ne priznaje Kosovo i Metohiju, ali da je šteta koja je napravljena u vezi sa glasanjem u Savjetu Evrope definitivna i da, ako ičemu pomaže, to je da se realno posmatraju odnosi.

Zašto bi Srbija podržala teritorijalni integritet BiH, ako BiH ne podržava teritorijalni integritet Srbije. U tom pogledu na neki način samo mislim da je ovo dovelo do raščišćavanja te situacije –  izjavio je Dodik novinarima u Aleksandrovcu povodom Dačićeve izjave da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Dodik je naveo da sama činjenica da je minirano pravo Predsjedništva BiH da odlučuje o glasanju o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope govori o tome da je BiH već utvrdila svoj stav.

DAČIĆ: Zašto RS nema pravo da bude posebna država, ako to pravo ima Kosovo?

On je u tom pogledu ukazao na ignorisanje stava srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koji je jasan na bazi politika do sada, a to je da nije BiH priznala Kosovo i Metohiju, da ne treba ni da prizna nikakvu njegovu poziciju bilo gdje.

– Toga smo se dosljedno i držali i ponašali –  naglasio je Dodik.

On je rekao da je spoljna politika BiH razbijena još ponašanjem muslimanskih, bošnjačkih kadrova u Predsjedništvu, Savjetu ministara i diplomatskoj mreži.

– Ne vjerujem da zahtjev Dačića može nešto da promijeni, ali bi bilo interesantno da se to stavi na dnevni red i mislim da je to i Željka Cvijanović stavila na dnevni red Predsjedništva. Znajući ovu aktuelnu situaciju mislim da se muslimani pod pritiskom EU i Amerikanaca ponašaju na taj način. Za nas Kosovo nije priznato – naveo je Dodik.

On je rekao da nijedna tema Kosova, pa čak ni ona iz Berlinskog procesa, gdje se tražilo da se priznaju lične karte kao legitimne, neće proći u BiH.

– Mi svoj odnos prema tome imamo i tu se ništa nije mijenjalo. Vidimo razne one koji pokušavaju da tu naprave neku vrstu priče od (predsjednika PDP-a Branislava Borenovića) koji je član delegacije, koji optužuje srpske kadrove iz zajedničkih institucija, a on je član te delegacije, ako on misli da je to moć, što on ne utiče na članove delegacije da oni glasaju onako kako misli ili kao treba da glasaju –  upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovdje treba biti racionalan i realan.

– Negdje ima istine u činjenici da BiH, odnosno muslimani u BiH igraju lažne političke igre u smislu dobrosusjedske saradnje, poštovanja teritorijalnog integriteta, a svi u BiH znaju i ja i ostali da (član Predsjedništva Bih Željko Komšić, kao i bivši član Predsjedništva Šefik) DŽaferović dok sam ja još bio u Predsjedništvu, kada bi imali minimalnu priliku da priznaju Kosovo, oni bi to uradili –  naglasio je Dodik.

On je dodao da tako i ova nova generacija njihovih političara i da se tu ništa neće mijenjati.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje samoproglašeno Kosovo i upitao zašto Republika Srpska ne bi imala pravo da postane posebna država, ako Kosovo, koje je dio Srbije, ima to pravo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Da li šišanje lišća mrkve podstiče debljanje njenog korijena

Je li istina ili zabluda tvrdnja da šišanje lišća mrkve podstiče debljanje njenog korijena? Mrkva se uzgaja zbog zadebljalog...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,00 KM CRNI LUK kg 3,00 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg4 4,00-6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. jun: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do prekida...

U Bijeljini rođene TRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i jedan dječak. Broj...