Do kraja 2020. godine biće izgrađene tri zgrade za smještaj Roma 

Datum:

Share post:

Stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i podrška ekonomskoj održivosti kojima bi se poboljšao položaj manjinskih grupa  u Semberiji, prioriteti su Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu, koja je prije  nešto više od godinu dana  otvorena  u Bijeljini.

Naime, u Semberiji živi oko 2.000 Roma. Oni koji su imali zemljište, ili ruševne kuće dobili su uslovan krov nad glavom zahvaljujući donatorima i entitetskim ministarstvima, a u naredne tri godine biće stambeno zbrinuti i beskućnici.

Međutim,  Grad Bijeljina  nastavlja politiku zalaganja za poboljšanje položaja svih manjinskih grupa koje žive na ovom području.  Raspisan je javni poziv za izgradnju tri zgrade sa 14 stanova u bijeljinskom naselju Tombak, na lokaciji „Fincov salaš”. Samo za prvu zgradu za osam romskih porodica, Karitas, Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice i Gradska uprava Bijeljina obezbedili su oko 450.000 maraka. Dok je Lokalna zajednica dužna  da obezbedi plac, infrastrukturu, potrebne saglasnosti  i priključke.

Romska populacija suočava se svakodnevno  sa problemima  osim u infrastrukturi, I u  obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti. Ali prije svega mora se raditi na borbi protiv diskrimanacije i siromaštva, iz tih razloga već su u prošloj  godini realizovani neki od projekata koji će pomoći finansijskom boljem statusu ove populacije.

TESTNA REKLAMA

Godišnje se iz bužeta za nacionalne manjine izdvaja  više od 30.000 KM. A uz pomoć donatora, kancelarija za nacionalne manjine ažurno pomaže I svoj romskoj djeci tokom školovanja.

Predstavnici Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu grada Bijeljina učestvovali su  na završnoj konferenciji, koja se u okviru projekta „Manjine na zapadnom Balkanu” održala  u Skoplju. Na ovoj konferenciji  konkurisali su  za novac za projekte zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja  nacionalnih manjina u Semberiji.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...