Delegacija Republike Srpske u posjeti Agenciji za vode Kraljevine Holandije (foto)

Datum:

Share post:

Predstavnici Javne ustanove „Vode Srpske“ i resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske bili su gosti kod kolega u Agenciji za vode Kraljevine Holandije.

Tom prilikom, za delegaciju iz Republike Srpske organizovana je prezentacija o funkcionisanju sektora vodoprivrede i zaštite od poplava u Kraljevini Holandiji gdje nasipi štite oko 65 odsto teritorije te države, dok je oko 35 odsto teritorije Holandije na dnevnom nivou ugroženo od mogućih poplava.

Holandiju su davne 1953. godine zadesile velike padavine koje su prouzrokovale 96 pukotina na nasipima i velike poplave u kojima je nastradalo 1.836 ljudi, dok je više od 100.000 Holanđana tada ostalo bez svojih domaćinstava.

Zbog toga, naše holandske kolege u svom radu akcenat stavljaju upravo na kontrolu stanja funkcionalnosti izgrađenih nasipa i njihovo redovno održavanje.

Izgradnju nasipa u Holandiji finansira Vlada Kraljevine Holandije, dok se održavanje istih finansira iz vodnih poreza koji se naplaćuju od stanovništva, na godišnjem nivou. Inače, Holanđani smatraju da je najbolja odbrana od poplava u kvalitetnom i redovnom održavanju objekata odbrane od poplava. Naša delegacija uvjerila se da je svijest stanovnika Holandije po pitanju odnosa prema nasipima na veoma visokom nivou. Kao i kod nas, i u Holandiji je strogo zabranjeno korištenje krune nasipa za kretanje automobila, poljoprivrednu i drugu tešku mehanizaciju. Međutim, dok se u Holandiji svi pridržavaju tog pravila, mi u Javnoj ustanovi „Vode Srpske“  svakodnevno vodimo borbu sa neodgovornim pojedincima koji koriste krune nasipa kao puteve.

Delegacija iz Republike Srpske ovom prilikom obišla je i jednu od glavnih crpnih stanica u Holandiji, koja se nalazi u okolni Amsterdama.

U drugoj prezentaciji za delegaciju iz Republike Srpske, kolege iz Agencije za vode Kraljevine Holandije predstavili su svoj sistem upravljanja prečistačima otpadnih voda koji su, pored odbrane od poplava, takođe u njihovoj direktnoj nadležnosti.

U Holandiji je strogo zabranjeno ispuštanje otpadnih voda u vodotoke, a predviđene su enormne kazne za takve prekršaje koji su u Holandiji zaista rijetki, skoro da i ne postoje.

Jednostavno, kolektivna svijest stanovništva Holandije u odnosu prema vodi je na zavidnom nivou, i mogu da budu odličan primjer za nas u Republici Srpskoj kako se treba odnosti prema vodi kao najdragocjenijem resursu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RADO SAVIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI NEĆE DOPRINIJETI BOLJEM ŽIVOTU GRAĐANA U BIH

SAVIĆ: OVO NIJE DOBRO I NEĆE DOPRINIJETI BOLJEM ŽIVOTU GRAĐANA U BIH   Brojni borci i građani okupili su se...

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...