Danas počinje isplata prava iz sistema dječije zaštite i isplata povodom ,,Dječije nedjelje“

Datum:

Share post:

Redovna isplata prava na dodatak na djecu, prava na materinski dodatak, prava na pomoć za opremu novorođenčeta, prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i prava na naknadu roditelju – njegovatelju ili njegovatelju za mjesec septembar 2022. godine počinje danas, 4. oktobra 2022. godine (utorak).

Septembarska isplata dodatka na djecu obuhvata 20.886-oro djece, odnosno 12.002 korisnika – roditelja, za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, kao i za djecu vulnerabilnih kategorija. Za isplatu ovog prava obezbijeđeno je ukupno 2.518.041,60 KM.

Materinskim dodatkom za mjesec septembar obuhvaćene su 4.992 majke-porodilje, a za isplatu ovog prava je izdvojeno 2.021.760,00 KM.

Danas počinje i isplata prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

TESTNA REKLAMA

Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete ostvarilo je 140 majki/porodilja, odnosno 112 trećerođene i 35 četvrtorođene djece. Za isplatu ovog prava izdvojeno je 82.950,00 KM.

Za isplatu prava na pomoć za opremu novorođenčeta izdvojeno je 358.000,00 KM za 704 porodilje/majke, odnosno 716 djece/novorođenčadi.

Isplatom za mjesec septembar za pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju izdvojeno je ukupno 353.700,00 KM, za ukupno 655 roditelja/njegovatelja.

Na osnovu prava za refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva za mjesec septemabar izdvojeno je i isplaćeno 5.810.297,46 KM.

Obavještavaju se korisnici da se za ostvarivanje i preispitivanje uslova za ostvarivanje prava mogu obratiti poslovnicama JU Javnog fonda za dječiju zaštitu, u mjestima u kojima imaju prebivalište.

U skladu sa Programom koje je donijelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a u cilju podsticanja i organizovanja raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih djeci i preduzimanja drugih mjera za unapređenje razvoja dječije zaštite, obilježava se ,,Dječija nedjelja“ u 2022. godini.

JU Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske će tokom trajanja ,,Dječije nedjelje“ uzeti aktivno učešće i dati svoj doprinos unapređenju društvene brige o djeci i porodicama sa djecom u Republici Srpskoj i obezbijediti novčanu podršku za porodice sa djecom sa osnovnim ciljem jačanja porodice u ostvarivanju reproduktivne, ekonomske i zaštitne funkcije i to:
1) u podizanju novorođenčadi
a) za trojke rođene u periodu od ,,Dječije nedjelje 2021. godine“ do ,,Dječije nedjelje 2022. godine“
2) U cilju podrške porodicama sa djecom-korisnicima prava na dodatak na djecu, čiji je razvoj osujećen nepovoljnim porodičnim, socijalnim i zdravstvenim prilikama, i to za:
a) 161 dijete pod starateljstvom i
b) porodice sa troje i više djece sa smetnjama u razvoju, odnosno 118 djece.

Obavještavamo Vas da će se za pomenute kategorije novčana podrška izvršiti dana 04.10.2022.godine.

Isto tako, obezbijeđene su nagrade za djecu iz JU Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja ,,Rada Vranješević“ , čiji su likovni radovi proglašeni najboljim (prva tri mjesta) u pripremnim aktivnostima obilježavanja Dječije nedjelje, odnosno izrada idejnog rješenja plakata povodom održavanja Dječije nedjelje, te prigodni paketići slatkiša za svu djecu-štićenike koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.

Cilj obilježavanja pomenutih aktivnosti, na nivou republičkih ustanova, su promocija, edukacija, očuvanje i unapređenje zdravlja djece, inkluzivnog obrazovanja, vaspitanja i obrazovanja, zaštita djece bez roditeljskog staranja, te smanjenja nasilja među djecom.

Manifestacija ,,Dječija nedjelja“ održava se u periodu od 03.10.2022. do 09.10.2022. godine, pod zajedničkim sloganom: ,, Podijeli radost, znanje, ljubav“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: jfdz.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Poslije prokišnjavanja bijeljinska dvorana u novim problemima (foto)

U Bijeljini gotovo da ne prođe sedmica dvije a da se ne pojavi komunalno – infrastrukturni problem. Posljednjih...

SEMBERIJA: Duvandžije – previše ulaganja, dobit nikakva

Bila sadnja ili berba, pitanje ostaje isto: - Hoće li naredne godine biti duvana u RS? Proizvođači su...

Dodik oštro o Đukanoviću: Igrajući na „rusku“ kartu pokušava zaustaviti pad stranke

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Milo Đukanović pokušava da zaustavi slobodan pad svoje partije...

Đukanović-Dodik: Od najvećih PRIJATELJA do političkih PROTIVNIKA

Političke razmirice nekadašnjih velikih prijatelja i saradnika Mila Đukanovića i Milorada Dodika, nakon zahlađenja odnosa, na površinu su...