Dajana Novaković iz Trnjaka kod Bijeljine – Znala sam da je cvijeće ono čemu nesebično želim da se posvetim (foto)

Datum:

Share post:

Dvadesetpetogodišnja Dajana Novaković, odrasla je u Trnjacima kod Bijeljine okružena prirodom i biljkama. Kako kaže, u ranom djetinjstvu je pokazala ljubav prema cvijeću, koja je iz godine u godinu bivala sve jača i jača, te je rezultat toga bilo upisivanje Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, smjer Hortikultura.

„Upisom na fakultet, bilo mi je jasno da sam odabrala poziv koji me istinski čini srećnom i da je upravo cvijeće ono čemu nesebično želim da se posvetim. Horikultura nudi mnogo više od cvjećarstva. Nudi i pruža bazu za sve oblasti poljoprivrede – od povrtarstva do voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je naša tradicija, uvijek aktuelna i ulaganje u poljoprivredu je uvijek isplativo. Različitost tema unutar ovog područja znači da nikada nije dosadno i da uvijek ima nešto novo što se može naučiti. Uvijek na horizontu je put ka novim poslovnim mogućnostima. Cvijeće nas opušta, njime izražavamo ljubav… ono je simbol nježnosti koje inspiriše i stvara dobro raspoloženje“, ispričala je za portal Dešavanja u Bijeljini Dajana u jednom dahu.

Prema njenom osjećaju, cvijeće osjeća kada je voljeno baš kao i ljudi i njega ne može proizvoditi svako.

„Potrebna mu je ljubav, pažnja, mnogo odricanja, ali kada znate da će plod vašeg truda i rada nekoga obradovati, izmamiti osmijeh na mnoga lica, krasiti nečije dvorište ili balkon – isplati se i trud i zalaganje. Posljednjih godina bilježimo rast interesovanja za cvjetne kulture, tako da se mi prilagođavamo i uvijek u svaku sezonu unosimo neki novi sortiment. Hortikultura Novaković se uvijek trudi da ponudi novitete… osim pelargonie koja je standard i koja se kod nas najintenzivnije prodaje, nudimo verbenu, lobeliu, apteniu cordifoliu, za balkone i terase… begonie, alisum, ageratum, i mnoge druge vrste sezonskog cvijeća“, istakla je Dajana.

Pored sezonskog cvijeća u ponudi imaju i veliki broj trajnica, sobnog cvijeća, sukulenata, a počeli su i sa proizvodnjom rezanog cvijeća.

„Prije tri godine prvi rezani cvijet koji smo proizveli bila je kala. Sada u ponudi imamo liziantus, margarete, gipsofilu, eucalyptus, dahlie, a nadam se da ćemo sljedeće godine imati još novih sorti. Trenutno nam je pod plastenicima 750m2 i oko 80 vrsta cvijeća. Pored proizvodnje nudimo i dekoraciju za vjenčanja, rođendane i ostale bitne trenutke naših klijenata. U ponudi imamo bukete, boksove, ikebane i svijećnjake koje radimo po porudžbini. Sve to možete vidjeti na našem instagram i na fejsbuk profilu Hortikultura Novaković“, rekla je Dajana.

Njihov rad i proizvodnju su nesebično pokazali na sajmovima i raznim manifestacijama. U protekle dvije godine su bili veoma aktivni, što je rezultiralo mnogobrojnim zahvalnicama, pohvalama i nagradama.

„Posebno bih izdvojila dvije nagrade: Prvo mjesto za najljepše uređen štand na sajmu Interagro 2022 u Bijeljini i prvo mjesto na Sajmu cvijeća u Bijeljini 2022. godine. Jako smo ponosni na ovaj uspjeh, koji nam je svakako motivacija i vjetar u leđa za daljim usavršavanjem i stvaranjem novih ideja. Kao student sam došla na ideju da pokrenem Sajam cvijeća u mom gradu, Bijeljini što je bio veliki poduhvat za mene, na koji sam mnogo ponosna. Uz pomoć Gradske uprave Bijeljine, moja želja se ostvarila, te mogu sa ponosom da kažem da sam jedan od inicijatora i organizatora Sajma cvijeća u Bijeljini, koji se već dva put uspješno organizovao i održao. Mogu da najavim da će ove godine biti održan 27. i 28. maja u Gradskom parku“, kaže Dajana za Dešavanja u Bijeljini i dodaje:

„Svakoga dana se trudim da nova znanja primjenim u porizvodnji i upotrebi cvijeća i time porodični biznis, koji traje već 22 godine, raširim na više polja. Čast je biti član takve porodice i svakoga dana raditi na razvijanju porodičnog poslovanja. Proizvodnju su krenuli moji roditelji 2002. godine kada je plastenik bio male kvadrature. Rado ga se sjećam, naših početaka… Plastenik je bio od plastične kondtrukcije, pa kad dune malo jači vjetar sav najlon podigne“, iskrena je Dajana.

Njihov porodični biznis sada je ozbiljna porodična priča koja opravdava ime i kvalitet.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...

Na današnji dan – 2. jun

Danas je utorak, 2. jun, 153. dan 2023. Do kraja godine ima 212 dana. 1624. - Rođen poljski vojskovođa...