ČEDOMIR JOVANOVIĆ: ’’Je li se desio genocid u Srebrenici? Jeste. I tačka!’’ (foto,video)

Datum:

Share post:

Srpskom narodu ponovo pokušava da se nametne epitet genocidnog rezolucijom o Srebrenici koja će biti predstavljena u Ujedinjenim nacijama.

Ko je gurao rezoluciju o Srebrenici u Skupštinu Srbije?

Tada su takozvanu „Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici“ gurale četiri stranke (SDA Sandžaka, LDP, LSV i Zelena stranka), a od političara su najglasniji bili Čedomir Jovanić, Nenad Čanak i Marinika Tepić. Oni su bili čak glasniji u svojim namjerama nego poslanici iz SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i Enis Imamović.

Osim svih pomenutih, prijedlog da Skupština Srbije usvoji ovakvu rezoluciju potpisali su Žarko Korać, Nataša Mićić i Nenad Milić iz LDP-a, kao i Olena Papuga i Nada Lazić iz LSV-a, te Goran Labradi iz Zelene stranke.

U svom prijedlogu, oni su tada tražili da se osudi svako poricanje genocida, a 11. juli proglasi Danom sjećanja na navodni genocid u Srebrenici.

Koliko je Jovanoviću, koji je očigledno samo Srbin na papiru, stalo da baci ljagu na srpski narod najbolje svjedoči njegova izjava iz tog vremena.

SVE STRANKE POTPISALE: Ovo su zaključci NS RS o Srebrenici – termin “genocid” netačan, TRAJNO SE ODBACUJE (foto)

„To radimo svake godine, jer to doživljavamo kao svoju obavezu i dužnost od koje nikada nećemo odustati“, rekao je tada.

Ipak, pojedini poznavaoci prilika u to vrijeme su naglašavali da Jovanovićeva obaveza nije da oda počast žrtvama, već samo želi da se dodvori Zapadu, dok su drugi tvrdili da zajedno s Čankom na taj način želi da sruši tadašnju vlast.

Baš kao što i danas analitičari naglašavaju da je rezolucija koja će se naći pred UN samo pokušaj Njemačke, jedan od njenih glavnih promotera, da se opere od jezivih zločina u istoriji čovječanstva koje je ona počinila u dva svjetska rata.

Cedomir Jovanović u Srebrenici 2019. godine/foto klix.ba

Očekivano, i 8 godina kasnije, kada se lideri srpskog naroda bore da se u Ujedinjenim nacijama on ne označi kao genocidan, Nenad Čanak je i dalje za takvo nešto.

U prevodu, želje „Srba na papiru“ su i dalje iste.

„Rezolucija će biti usvojena! Doći će se do rješenja da se nije zgodno otcjepljivati jer nije dobro za srpski narod!“, izrazio je prije nekoliko dana svoju želju Čanak, i to na sarajevskoj televiziji „Fejs“.

Očigledno je da su stručnjaci bili u pravu kada su rekli da je njihov prijedlog iz 2016. samo pokušaj da se dodvore Zapadu. S obzirom da im je to propalo, čini se da sada pokušavaju bar da se „prodaju“ političkom Sarajevu. Do duše, to su već i uspjeli, ali sad to moraju i da opravdaju, pa je i za očekivati njihovo daljnje lobiranje.

Čedo Jovanović je tada (11. 07. 2019. godine) kao savjetnik tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića izjavio da Srbija 24 godine gleda svijet jednim okom, a zapravo je slijepa.

Ovako je tada 2019 godine 11. jula govorio Jovanović:

Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i ove godine (op.a 2019.), 11. jula u Potočarima je javno govorio o tome da je u Srebrenici počinjen genocid.

Kazao je da na obilježavanje godišnjice genocida svake godine dolazi, između ostalog, zbog Srbije i srpskog naroda koje mora prihvatiti ono što se dogodilo 1995. godine.

„Taj teret, koliko god bio veliki, moj narod će morati da ga podnese. Sve više Srebrenica muči Srbiju i Srbe, a sve više Bošnjaci uz podršku svijeta pronalaze svoj mir. Srbija mora da otvori oči, mora da bude hrabra, mora da prizna i preuzme svoj dio odgovornosti za genocid u Srebrenici, jer je takva Srbija potrebna Srbima, Bošnjacima, Hrvatima u Srbiji, Bosni i čitavom regionu. Ona 24 godine gleda svijet jednim okom, a zapravo je slijepa“, istakao je Jovanović.

Do negiranja genocida dolazi, kazao je Jovanović, zato što je to dopušteno i zato što je danas društvo mnogo luđe nego 1992. godine.

„Danas je sve mnogo lošije zbog toga što taj rat nismo završili. On mora biti završen“, rekao je Jovanović.

Istakao je da se nijedan narod ne može proglasiti zločinačkim, ali da, isto tako, nijedan narod ne može biti lišen odgovornosti.

„Srebrenica je bila industrija smrti, to nije pojedinačni čin nekoga koga je to zlo odvelo u neku vrstu ratnog ludila. Ona je bila pod zaštitom UN-a“, kaže Jovanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs/klix.ba/desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...