BRANO VIĆANOVIĆ – Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Datum:

Share post:

Brano Vićanović (1934-1994 godina) je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije Proletera što kao igrač, što kao sportski radnik i volonter.

Brano je fudbal počeo igrati kao i svi vršnjaci, kao malo dijete krpenjačama ili drugačijim loptama na merajama i strnjicima dok su se čuvala stoka.

Magija lopte ga je neodoljivo privlačila i što je bio stariji, više se interesovao za loptu i malo po malo postao nezamjenjiv igrač u svim postavama tadašnjeg kluba koji je igrao prijateljske utakmice sa komšijskim selima.

Učesnik prve zvanične utakmice odigrane 1954. godine

Kao igrač FK “Proleter“ iz Dvorova je učesnik prve zvanične utakmice odigrane 1954. godine u Ligi brčanskog Sreza – regija Bijeljina i bio predvodnik mlade ekipe sastavljene od fudbalera iz Dvorova čiji je on “na kraju“ bio i kapiten.

STOJE: Brano Vićanović, Marko Đurić, Milovan Glišić Đilas
ČUČE: Jeremija Nikolić, Ratko Bego Bećanović, Slobodan Savić, Dragan Vilotić, Slobodan Majstorović Čibaja

Bio je cijenjen i poštovan od svojih kolega koji su bezpogovorno slušali njegove savjete i sugestije.

Uporedo sa igranjem fudbala, Brano se brinuo i o organizaciji kluba, infrastrukturi, mlađim kategorijama i napredovanju kluba. Radio je u Zermljoradničkoj zadruzi “Braća Đurić“ u Dvorovima.

Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Skupa sa svojim bratom Miletom, uz asistiranje tadašnjeg predsjednika kluba Veljke Rakića Džepare, najzaslužniji je za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine kada je napravljen velelepni travnati teren sa drenažom na kojem su dvorovljanima zavidili i veći klubovi.

On je preko svojih i Miletovih veza sa preduzećem “Sloboda“ iz Tuzle, a u saradnji sa Mjesnom zajednicom i Zemljoradničkom zadrugom Dvorovi i uz logističku pomoć preduzeća “Vode Bijeljina“ uspio organizovati izgradnju terena na zadovoljstvo svih građana Dvorova.

Naravno, u izgradnji ovog terena ima i više ili manje još zaslužnih pojedinaca.

Organizator Kupa Zadrugara

Kako u svojoj knjizi “Trideset godina Kupa Zadrugara“ piše novinar i publicista Iljo Dominiković iz Orašja, Brano je značajna ličnost u organizaciji i zaživljavanju kultnog  Kupa Zadrugara koji je postao i ostao istiniti fenomen na ovim prostorima.

Brano je bio i učesnik jednog od finala Kupa koje je igrao FK “Proleter“ iz Dvorova.

Brano Vićanović je zbog zasluga u stvaranju istorije fudbala u Dvorovima od 1979. godine nosilac “SREBRNE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...