PREMINUO MAKI: Heroj 5. oktobra i simbol Otpora – Bogoljub Arsenijević MAKI (foto,video)

Datum:

Share post:

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu i Petooktobarske revolucije danas je iznenada preminuo u valjevskoj bolnici u 67-oj godini.

Bogoljub Arsenijević rođen je 12. aprila 1955. godine u Valjevu, gde je završio Medicinsku školu. Tokom godinu dana rada kao čuvar u Narodnom muzeju, u toj ustanovi je organizovao mnogobrojne izložbe i druge priredbe, prenosi portal VAmedia.

BEL02 – 19990712 – VALJEVO, SERBIA, YUGOSLAVIA : Local artist Bogoljub Arsenijevic gestures as he stands on a monument in front of the town council building and greets some three thousand people who gathered for a protest against Yugoslav President Slobodan Milosevic, Monday 12 July 1999 in Valjevo. In several attempts and small clashes with the police, some 1,000 people tried to break through a police cordon and force their way into the town council building. Three police officers and five protestors were slightly hurt during the clashes. (ELECTRONIC IMAGE)
EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as-cl

Valjevci ga pamte i kao osnivača i člana rok grupe Pik As, a u svojoj umetničkoj karijeri objavljivao je poeziju, stripove i karikature. Pored slikarstva, bavio se i umetničkom fotografijom, a poslednje dve decenije najviše ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Arsenijević je na meti Miloševićevog režima bio od početka 90-tih godina. Hapšen je i 1992. godine, a kasnije je, otcepljujući je od Valjeva i Srbije, proglasio “Republiku Koloniju”, čiji je doživotni predsednik bio.

Od heroja Otpora Bogoljuba Arsenijevića Makija oprostio se Srđan Milivojević iz Demokratske stranke..

(Ne)milost vlasti

https://www.vreme.com/nedelja/nemilost-vlasti/

Na Petrovdan 1999. godine, nakon bombardovanja koje je Koloniju sravnilo sa zemljom, sa grupom prijatelja i istomišljenika organizovao je veliki “Miting protiv Miloševićeve vlasti”, na kome su građani pokušali da zauzmu zgradu tadašnje SO Valjevo. Nakon mitinga, Maki je posle skrivanja u Bosni uhapšen u Beogradu, kada je brutalno pretučen i polomljena mu je vlica, a na suđenju Viši sud u Valjevu mu je izrekao kaznu od tri godine zatvora. Maki je, međutim, uspeo da pobegne iz zatvora, kasnije da se aktivno uključi u organizaciju Petog oktobra kao jedna od osnivača Pokreta Otpor i bude jedan od prvih građana koji su tog dana ušli u zgradu tadašnje Savezne skupštine.

Bogoljub Arsenijević Maki rje u anketi revije “Kolubara” 1999. godine proglašen za “Valjevca ličnost godine”. Datum njegove sahrane biće naknadno saopšten.

Dešvanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...