BJELICA: Političkim procesima da upravljaju građani, a ne strani protektor

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica smatra da politički procesi u BiH treba da budu sprovođeni samo na osnovu legalne i legitimne volje građana, za šta je najbolji primjer rad institucija na svim nivoima vlasti u Republici Srpskoj koji ne priznaju nelegalno nametnutog visokog predstavnika.

Bjelica je pozdravio jučerašnje obraćanje srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u kojem se jasno čuo stav Republike Srpske da vladavina u BiH mora biti u rukama Ustava i građana, a ne stranaca koji donose despotske dekrete.

On je odbacio nesuvisle optužbe koje je samozvani i nelegalni takozvani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit iznio na račun Srpske u kojoj vidi “jedinu prepreku napretku“, a predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika optužuje za “secesionističku retoriku koja predstavlja prijetnju miru“.

“Često nepromišljeno uplitanje OHR-a stvara više dodatnih problema, a posljednja potvrda ovoga je i odnos prema vlasništvu nad javnom imovinom. U početku je bilo opštepriznato da Ustav javnu imovinu ostavlja entitetima, što je stav koji je poslužio kao osnov za brojne zakone u BiH, koji su još na snazi, a koje je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH“, rekao je Bjelica.

Entitetsko vlasništvo nad javnom imovinom, podsjeća on, priznaje se čak i u izjavama koje su 2008. godine dali ili podržali uticajni strani zvaničnici.

„Međutim, suština problema nije to da li se mi slažemo ili ne sa nekom odlukom međunarodnog protektora, problem je samo postojanje protektora, odnosno guvernera. Da bi živjeli bolje, da bi se razvijali i gradili svoju budućnost, mi to moramo početi raditi sami bez nekog tutorstva i nametanja, a sve odluke moraju biti naše, odraz naših potreba i želja i pri tome za njih moramo početi preuzimati političku i svaku drugu odgovornost“, istakao je Bjelica.

On je naglasio da greške izabranih političara, predstavnika naroda, treba da kažnjavaju isključivo građani na izborima.

“Smatram da svaki narod ima pravo i da griješi, da svoje greške ispravlja i da tako napreduje. Sve ovo je nemoguće ukoliko se pojavljuje neko ko je iznad zakona, ko je iznad političkog procesa i iznad volje građana“, zaključio je Bjelica.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratila se juče na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku u okviru debate o BiH, a tom prilikom je između ostalog, od ovog tijela UN zatražila da podrži BiH insistiranjem na potpunom sprovođenju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i osudi strano miješanje u BiH kojim se podriva ovaj sporazum, krši vladavina prava, korumpira pravosudni sistem i ometa politička saradnja unutar BiH.

Cvijanovićeva je napustila salu tokom obraćanja Kristijana Šmita jer, kako je navela, nije verifikovan u tom savjetu, nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski mirovni sporazum nije dao mandat.

Šmitovom obraćanju nisu prisustvovali ni šefovi stalnih misija Rusije i Kine pri UN, koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini organizovana Panel diskusija “U harmoniji sa prirodom” (foto, video)

U Etno Selu Stanišići u Bijeljini, danas je održana Panel diskusija pod nazivom “U harmoniji sa prirodom –...

ĆORIĆ: Zajedničkim TAG uređajem kroz Republiku Srpsku, Srbiju i Federaciju BiH do početka turističke sezone

Nedeljko Ćorić, v.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ bio je gost u jutarnjem programu RTS povodom juče potpisanog...

Juniori KMF “Radnika” šampioni regularnog dijela

Saopštenje KMF “Radnik MD Shop” prenosimo u cjelosti: “Prije početka sezone zacrtali smo cilj da napravimo jaku, kvalitetnu okosnicu...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...