BILJANA PLAVŠIĆ iz Haga prebačena u Švedsku na odsluženje zatvorske kazne

Datum:

Share post:

Na današnji dan 27. juna 1950. godine u Jugoslaviji donesen „Osnovni zakon o upravljanju radnih kolektiva državnim privrednim preduzećima i višim privrednim udruženjima“, kojim je uvedeno radničko samoupravljanje. Taj sistem je u početku imao dobre rezultate, ali je kasnije ispoljio mnoštvo slabosti – prije svega zbog ignorisanja tržišnih mehanizama i uspostavljanja komplikovane procedure sporazumijevanja i dogovaranja privrednih subjekata.

Sa sovjetskog kosmodroma „Bajkonur“ 1978. godine lansiran vasionski brod „Sojuz 30“, u kojem su bili poljski major Miroslav Hermaševski i sovjetski pukovnik Peter Klimuk. Poslije osmodnevnog boravka u vasioni, u toku kojeg su se dvojica kosmonauta sastala na orbitalnoj stanici „Saljut-6“ sa posadom „Sojuza 29“ Vladimirom Kovaljonokom i Aleksandrom Ivančekovom, „Sojuz 30“ se vratio na Zemlju.

Na današnji dan 1991. godine teritorijalna odbrana Slovenije napala je vojnike Jugoslovenske narodne armije, čime je počeo rat u sjevernoj jugoslovenskoj republici i pale prve žrtve nasilne secesije. Dva dana ranije Skupština pobunjene republike proglasila je nezavisnost Slovenije, a sutradan su njeni delegati napustili Skupštinu SFRJ.

Istog dana 2000. godine Vrhovni savjet odbrane za načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) postavio generala Novicu Simića. Saglasnost za Simićevo imenovanje potpisao je dotadašnji načelnik Generalštaba VRS general Momir Talić.

TESTNA REKLAMA

Bivši predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić 2003. godine prebačena iz Haga u Švedsku, na odsluženje zatvorske kazne, na koju je osuđena pred Haškim tribunalom.

U Srbiji 2004. godine održan drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić pobijedio kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Prvi krug održan je 13. juna.

Penzionisani general i bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić 2007. godine optužen za ratne zločine nad Srbima, otputovao u Hag.

Komisija za simbole Republike Srpske 2008. godine utvrdila je da prijedlog za novu himnu Srpske bude kompozicija „Moja republika“ autora Mladena Matovića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: IDEMO NA TRI BODA

Šef stručnog štaba Zvijezde 09 pred današnju utakmicu sa Kozarom rekao je da su svi igrači spremni, maksimalno...

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina – Milene Lovre

Ispraćaj u penziju dugogodišnjeg načelnika Službe laboratorijske dijagnostike JZU Dom zdravlja Bijeljina. Milena Lovre rođena je 01.08.1957. godine u...