BIJELJINSKA BOLNICA SADA IMA HEMATOLOGA (foto)

Datum:

Share post:

U bijeljinskoj bolnici od polovine aprila počela je sa radom hematološka ambulanta u kojoj ordinira dr Bojana Simić, koja se nedavno vratila sa specijalizacije.

Hematolog, dr Bojana Simić, rođena je u Bijeljini, gdje je odrasla i završila osnovnu i srednju školu. Studirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je diplomirala 2012.godine. Prvo radno mjesto bilo je u Domu zdravlja Bijeljina u Službi hitne medicinske pomoći gdje je provela dvije godine, nakon čega dobija priliku da postane dio kolektiva bijeljinske bolnice, gdje joj je dodijeljena specijalizaciju iz hematologije.

Specijalistički staž je odradila dijelom u Bolnici „Sveti Vračevi“, potom u Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka i posljednju godinu u Kliničkom centru Srbije na Klinici za hematologiju. U vrijeme pandemije kovida bila je angažovana u bijeljinskoj kovid bolnici.

Čime se bavi hematologija?

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi poremećajima krvi i krvotvornih organa. Hematološke bolesti su: anemije, mijeloproliferativne bolesti, mijelodispalzni sindromi, limfoproliferativne bolesti, imunoproliferativne bolesti i poremećaji koagulacije.

Koje su najčešće hematološke bolesti?

Najčešće nam se obraćaju pacijenti sa anemijama, posebno sa nedostatkom gvožđa. Većinom se radio o ginekološkim i gastoenterološkim uzrocima anemije. Često nam se javljaju pacijenti sa urođenim ili stečenim trombofilijama, poremećajem zgrušavanja krvi koji su povezani sa sklonošću trombozi. Ovaj problem je izražen u posljednje vrijeme kod trudnica. Pacijenti sa trombocitopenijama, prije svega imunološkim, koje zahtijevaju praćenje nakon bolničkog liječenja.

Dijagnostika hematoloških bolesti

Zahvaljujuci menadžmentu bolnoce, na čelu sa direktorom prof.dr Zlatkom Maksimovićem, biće ostvareni bolju uslovi za dijagnostikovanje hematoloških oboljenja u JZU Bolnica Sv Vračevi uvođenjem procedura aspiracije i biopsije koštne srzi. Kroz organizivanje rada hematoloske dnevne bolnice u narednom periodu biće omogucena primjena hemoterapijskih protokola za hematološke maligne bolesti, zbog čega su do sada pacijenti bili upućivani u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.

Kako izgleda pregled kod hematologa?

Klinički pregled se ne razlikuje mnogo od internističkog, ali ima svoje specifičnosti gdje se posebno obraća pažnja da li je prisutna periferna limfna adenopatija koja bi mogla da ukaže na prisutvo nekog hematološkog oboljenja ili uvećana slezina koja nam je takođe, veoma bitna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...

DA VAM SE ZAVRTI: Lista političara (multi)milionera u Srpskoj sve duža, za neke od njih čućete prvi put

Prva asocijacija za najpoznatije političare u BiH jeste njihovo lično bogatstvo. Ali, mnogo je više onih iz drugog...