Bijeljinci podržali Donatorsko veče Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ – Humanost nas čini ljudima (foto, video)

Datum:

Share post:

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe postoji od 2005. godine i u toku proteklih 18 godina je prikupila više od 11 miliona evra zahvaljujući kojima je sprovela akcije pomoći za više od 3.200 porodica sa više od 15.000 dece. Samo u prošloj godini Humanitarna organizacija je skupila 3.100.000 evra donacija.

Večeras su organizovali drugo humanitarno veče u Republici Srpskoj, a prvo u Bijeljini. Saša Vignjević, predsjednik Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ iz Republike Srpske rekao je da je cilj projekta 40.000 KM, a da će prikupljena sredstva sa ove donatorske večeri biće usmerena za pomoć porodici Krstić-Marinković iz Donjeg Broca.

„Ovo je prvo humanitarno veče u Bijeljini, prije ovoga smo imali humanitarno veče u Trebinju. Koncept je takava da ćemo sva prikupljena sredstva donirati za porodicu Krstić-Marinković iz Donjeg Broca kod Bijeljine. Pored te porodice koju smo stavili u prvi plan, moram da kažem da pomažemo i porodicu Petrović iz Gornje Čađavice. Naš domaćin je pozvao veliki broj svojih prijatelja, privrednika i večeras ćemo da im pokažemo jedan film o našoj organizaciji, uputimo riječi zahvalnosti, biće bogat kulturno – umjetnički program… Biće to spoj humanosti i kulturno – umjetničke večeri i kao rezultat toga biće pomoć porodici Krstić – Marinković iz Broca“, rekao je Vignjević.

On kaže da „Srbi za Srbe“ imaju razne mehanizme prikupljanja sredstava.

„Bile su dvije ovakve humanitarne večeri u Beogradu i Novom Sadu. Ove godine taj trend se nastavlja. Prije mjesec dana organizovali smo humanitarno veče u Trebinju, sada u Bijeljini, sljedeće sedmice smo u Beogradu i Čačku, a na jesen u Novom Sadu. U toku 2022. godine prikupili smo preko 3 miliona evra donacija, a pomoć je stigla za preko 200 porodica. U Bijeljini je otvoren humanitarni butik i to je jedan od modela prikupljanja sredstava, a možemo da najavimo da ćemo u naredne godinu ili dvije da otvorimo kancelariju Bijeljini“, najavio je Vignjević.

Pomoć od prikupljenih sredstava ide samohranoj majci Angelini koja odgaja troje svoje djece sa poteškoćama u razvoju što dodatno otežava njihovu situaciju.

„Pored njih, sa Angelinom živi i njena majka i bolesna sestra koja je slijepa. Kuća im je bila poplavljena tokom poplava 2014. godine i uz pomoć donacija uspjeli su nešto da naprave, ali ne tako kvalitetno, tako da su uslovi jako, jako loši. Na nama je ovaj put da sredimo i renoviramo kuću i to ćemo uspjeti da sprovedemo do početka jeseni“, istakao je Vignjević.

Humanitarnoj večeri prisustvovao je Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović koji kaže da humanost ljude čini Ljudima.

„Jako je važno da se uvijek promovišu ovakvi događaji. Biti human znači dijeliti i davati dio sebe. Zaista je sjajna prilika da nastavimo tradiciju, imajući u vidu da Grad Bijeljina već duže vremena sarađuje sa Humanitarnog organizacijom „Srbi za Srbe“ koji imaju nevjerovatne rezultate, energiju i moć sabiranja. Večerašnji događaj će sigurno postupiti da se u dobrom raspoloženju sigurno prisjetimo svih rezultata koje je organizacija postigla, koliko je osmijeha vratila na lice onih koji su ugroženi. Djeliji osmijeh i dječija radost je nešto što nema cijenu. Dajući skroman doprinos, večeras smo tu da podržimo ovu organizaciju“, rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da su svi tu večeras da podrže plemenit cilj – organizaciju koja je mnogo toga uradila i mnogo porodica pomogla, prije svega u Srbiji, a onda je svoje djelovanje proširila na Republiku Srpsku i Grad Bijeljinu.

„Moram da kažem da sam organizaciju „Srbi za Srbe“ i „Trojku iz bloka“ podržavao i prije nego što sam bio predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, dok nisam bio javno aktivan, jer sam kao čovjek osjetio potrebu i osjetio da je to dobra i ispravna ideja – da se sva sredstva troše na javan i transparentan način. Tu sam i sada da podržim i pomognem koliko je u mojoj moći“, istakao je Đurđević.

Privrednik Slaven Ristić naveo je da već dugi niz godina sarađuju sa organizacijom „Srbi za Srbe“ i da smatra da je to sada bitnije više nego ikada do sada.

„Suočavajući se sa situacijom koja je trenutno na Kosovu, mislim da fokus svih nas treba da bude usmjeren upravo prema Kosovu. Mi ne smijemo da odustanemo od Kosova, imajući u vidu da na svakih osam kilometara kvadratnih imamo jednu crkvu i to govori čije je Kosovo. Deklaracije i rezolucije koje potpisujemo i organizacije koje danas govore o Kosovu su mnogo bitne za budućnost i pokoljenja koja dolaze. Kao privrednik i narodni poslanik želim da pružim svoj maksimalan doprinos i da nastavimo ovim koracima i podržimo ovu organizaciju kad god to mogu i koliko god mogu“, rekao je Ristić i dodao da privrednici u današnje vrijeme nisu dovoljno spremni da pomognu, a da Semberija i Republika Srpska itekako ima potencijala.

Direktor bijeljinske Bolnice Zlatko Maksimović istakao je da je organizacija „Srbi za Srbe“ primjer dobre organiizacije i primjer ljudi koji dobro rade svoj posao.

Prisutni su imali priliku da čuju muzički ansambl „Fenečki biseri“ koji je osvojio srca svih prisutnih na donatorskim večerima u Beogradu i Novom Sadu 2022. godine, a organizatori su pripremili i humanitarnu aukciju dok je zabavni dio večeri uljepšao ansambl „Stara priča“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Polaganjem vijenaca obilježeno 32 godine od osnivanja „GARDA PANTERI“ (foto)

Danas su u Bijeljini, polaganjem vijenaca na Spomeniku poginulim borcima Semberije obilježene 32 godine od osnivanja "Garde Panteri". Nakon...

„Gospođa Milihbrot“ 21. maja u Centru za kulturu „Semberija“

Diva filmskog i pozorišnog glumišta Gorica Popović gostovaće 21. maja u Bijeljini sa komedijom “Gospođa Milihbrot” (Branislav Nušić)...

Godišnji koncert KUD-a „Ravno polje“ 12. maja

Kulturno umjetničko društvo "Ravno polje" poziva sve prijatelje, poštovaoce njihovog rada, kulture i tradicije na njihov Godišnji koncert. "Biće nam...

OBRAČUN VODNIH NAKNADA U 2023. GODINI: U Budžet prikupljeno 21.413.658,21 KM

Javna ustanova „Vode Srpske“ u toku 2023. godine izdala je obveznicima 528 rješenja o obračunu posebnih vodnih naknada. U...