BIJELJINA: Sačuvati ćirilicu za nove naraštaje

Datum:

Share post:

Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda upoznalo je danas gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića sa dosadašnjim rezultatima rada i aktivnostima koje doprinose afirmaciji i jačanju statusa ćirilice kao matičnog pisma srpskog jezika.

– Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta treba da bude primarni zadatak svakoga od nas. Ćirilicom, kao jedinstvenim pismom, trebalo bi da se ponosimo na svakom koraku i u svakoj prilici. Gradska uprava će se potruditi da podrži članove Udruženja u njihovoj borbi da se ćirilica vrati na dostojno mjesto u javnom prostoru – naglasio je Petrović.
Član upravnog odbora navedenog udruženja Dejan Matić istakao je ovom prilikom da se institucionalnim putem treba uticati na što širu upotrebu ćiriličnog pisma.

– Malo ljudi je upoznato sa činjenicom da od 2008. godine standard ISO 639/2 tekst na ćiriličnom pismu (ex scc) prepoznaje kao srpski jezik, a tekst na latiničnom pismu (ex scr) kao hrvatski. To se primjenjuje u cijelom svijetu, što znači, i na popularnim društvenim mrežama – „Fejsbuk“, „Dži-mejl“, „Tviter“, „Instagram“… Osim toga, potrudili smo se da ukažemo gradonačelniku i na važnost upotrebe ćirilice u lokalnim upravama, ali i u javnom prostoru – dodao je Matić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podržalo je na konkursu Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ da radi na uspostavljanju saradnje sa srodnim organizacijama u Republici Srpskoj – u Bijeljini, Bratuncu i Istočnom Sarajevu.
Udruženje nosi naziv po istaknutom pjesniku i piscu Dobrici Eriću, koji je do kraja života bio predsjednik ove organizacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Srpska bogatija za 16 beba

POVEZANE VIJESTI

Srpska bogatija za 16 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 16 beba, sedam djevojčica i devet dječaka. U Doboju je...

Prije 15 godina Samsung je predstavio svoj prvi Android smartfon

Samsung je najveći smartfon brend na svijetu i tu krunu drži već više od decenije. A sve je...

Zemljotres jačine 4,5 stepeni sinoć pogodio Bihać

Zemljotres jačine 4,5 stepeni pogodio je večeras oblast kod Bihaća, javio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC). Potres se...

VRIJEME DANAS oblačno uz povremene sunčane periode

Ujutru i prepodne na jugu oblačno uz povremenu kišu, u ostalim predelima suvo uz sunčane periode. Tokom jutra...